179019.p Всемирното Православие - ЧЕСТВАНЕ НА ДРЕВНАТА ЮГСКА ИКОНА НА БОЖИЯТА МАЙКА В ГРАД БИРОБИДЖАН На 16 юни се отбелязва празникът на древната икона на Божията Майка Одигитрия, наречена «Югска». Чудотворният образ се явил през 1615 г. на схимонаха от Псковско-Печерския манастир преподобни Доротей и оттогава се почита благоговейно от вярващия народ, съобщава сайтът на епархията.

 

Древната чудотворна Югска икона на Богоматер се пази в олтара на Благовещенския катедрален храм на град Биробиджан. Според специалистите иконата е от XVI век. В началото на XVIII век тя е украсена с великолепна бисерна рамка. В навечерието на 15 юни, преди началото на всенощното бдение иконата била изнесена от Биробиджанския и Кулдурски архиепископ Йосиф от олтара на храма и поставена върху украсен с цветя аналой в средата на катедралата. Пред нея градското духовенство начело с архиепископ Йосиф отслужило всенощно бдение с акатист, изпят от хористите. По време на полиелея всички вярващи успели да се поклонят на древната икона. Те били помазани с осветен елей от ръката на архиерея и получили за благословение осветени от чудотворния образ иконки на Югската Божия Майка.

В самия ден на празника на явяването на чудотворната Югска икона дошли не само енориаши на съборния храм и жители на Биробиджан, но и поклонници от Хабаровския и Приморския край, от Амурска област и други места, за да се помолят пред древната светиня за мирен, спокоен и благополучен живот – дарованията, които е обещала да източва от Своята икона и векове наред да подава на верните Пречистата Богородица.

Божествената литургия в съслужение с духовници, пристигнали от всички краища на епархията, възглавил архиепископ Иосиф. След това пред чудотворния образ започнало молебно пение. Архипастирът разказал на молещите се историята за явяването на Югската чудотворна икона и почитането ? от вярващия народ.

В този работен ден доста хора успели да дойдат в храма по време на обедната почивка, затова архиепископ Йосиф и духовенството отново отслужили молебен пред чудотворната Югска Богородична икона. По време на сугубата ектения били поменати много имена – нали майките, бащите, бабите и дядовците специално били дошли в този ден в храма, за да се помолят пред чудотворната икона за здравето и благополучието на своите деца и внуци.

На 3/16 юни 2015 г. православна Русия ще отбележи знаменателен юбилей – 400-годишнината от явяването на чудотворната икона на Пресвета Богородица, именувана Югска.


179020.p Всемирното Православие - ЧЕСТВАНЕ НА ДРЕВНАТА ЮГСКА ИКОНА НА БОЖИЯТА МАЙКА В ГРАД БИРОБИДЖАН

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

179021.p Всемирното Православие - ЧЕСТВАНЕ НА ДРЕВНАТА ЮГСКА ИКОНА НА БОЖИЯТА МАЙКА В ГРАД БИРОБИДЖАН

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

179022.p Всемирното Православие - ЧЕСТВАНЕ НА ДРЕВНАТА ЮГСКА ИКОНА НА БОЖИЯТА МАЙКА В ГРАД БИРОБИДЖАН

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

179023.p Всемирното Православие - ЧЕСТВАНЕ НА ДРЕВНАТА ЮГСКА ИКОНА НА БОЖИЯТА МАЙКА В ГРАД БИРОБИДЖАН

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


гр. Биробиджан, 16 юни 2014 г.

Превод от руски език: В. Нанева