181603.p.jpg?0 Всемирното Православие - ПРЯКО ПО ИНТЕРНЕТ - ТЪРЖЕСТВАТА ПО СЛУЧАЙ 700-ГОДИШНИНАТА ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ПРЕПОДОБНИ СЕРГИЙ РАДОНЕЖКИ На 16 юли 2014 г. започнаха главните общоцърковни тържества, посветени на 700-годишнината от рождението на преподобни Сергий Радонежки. От подмосковския Покровски Хотков ставропигиален манастир, където се пазят мощите на преподобните Кирил и Мария — родителите на свети Сергий, тръгна многохилядно литийно шествие до Благовещенското поле на град Сергиев Посад, съобщава Патриархия.ru.

 

Шествието беше предшествано от молебен в Николската катедрала на Покровския манастир. Богослужението и литийното шествие възглави Светейшият Патриарх Московски и на цяла Русия Кирил. Близо до палатковото градче, разгърнато върху Благовещенското поле, е организирано място за извършване на богослуженията. След молебните песнопения и молитвата към преп. Сергий Радонежки, Предстоятелят на Руската православна църква се обърна към вярващите с първосветителско слово, в което ги приветства по повод завършването на 17-километровото литийно шествие, с което бяха открити юбилейните тържества на свещената земя на Сергиев Посад.

181604.p.jpg?0 Всемирното Православие - ПРЯКО ПО ИНТЕРНЕТ - ТЪРЖЕСТВАТА ПО СЛУЧАЙ 700-ГОДИШНИНАТА ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ПРЕПОДОБНИ СЕРГИЙ РАДОНЕЖКИ „За мнозина днешният път беше нещо особено, което не са преживявали през живота си. Това беше не просто шествие, не просто пешеходен маршрут, не просто поход — това беше литийно шествие, съпътствано от непрестанна молитва – подчерта Патриархът. - Сърдечно благодаря на хористите, които през цялото време изпълняваха великите песнопения на нашата Църква, помагайки на ума да се настрои молитвено. Ние вярваме, че молитвата по време на това литийно шествие достига и е достигнала до Престола Божий, и преподобни Сергий, нашият отец, я е чул. Ако си припомним отдавна отминалите времена обаче, ще видим, че за хората е било нещо обичайно да вървят пеша от Москва до Сергиев Посад. Ние изминахме неголяма част от този път, които са изминавали нашите благочестиви предци, но можахме да почувстваме със сърцата си тази велика благодат.

181605.p.jpg?0 Всемирното Православие - ПРЯКО ПО ИНТЕРНЕТ - ТЪРЖЕСТВАТА ПО СЛУЧАЙ 700-ГОДИШНИНАТА ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ПРЕПОДОБНИ СЕРГИЙ РАДОНЕЖКИ Какво всъщност се случи? Нищо особено. Хора от XXI век, живеещи в относителен или дори пълен комфорт, взеха решение, независимо от горещината, да вървят пеша. Някой рационално мислещ ще каже: а защо е нужно това? О, колко е нужно само, защото именно в подвига, в който участва не само душата, но и тялото, се проверява нашата духовна сила. В отговор на този подвиг Господ чува нашата молитва и ни дава просимото. Ето защо правим земни поклони, ето защо спазваме пост, тръгваме на многокилометрови литийни шествия, ето защо участваме в продължителни богослужения. Защото Бог приема нашата малка физическа жертва, неголямата лепта, и в отговор на нашия подвиг дава просимото. Да се помолим днес и през всички предстоящи дни на преподобни Сергий да възнесе той молитвите ни към Престола на Вседържителя – за целия наш народ, за цялото наше историческо Отечество, за Руската земя, за нашата Църква, за да я запази в единство и неприкосновеност.” Руският патриарх призова към молитва за загиналите в московското метро предишния ден - Господ да ги настани в Своето Царство, а на ранените да даде духовно и физическо здраве и завърши с благопожелание: „Господ да ви пази по молитвите на преподобния и богоносен наш отец Сергий, игумен Радонежки. Амин”.

____

На 17-18 юли 2014 г. в Свято-Троицката Сергиева Лавра се провеждат тържествени богослужения и мероприятия, посветени на 700-годишнината от рождението на преподобни Сергий Радонежки. По този повод е осъществена пряка интернет-транслация, която може да проследят и читателите на сайта Всемирното православие:


http://www.pravoslavie.ru/news/72304.htm


 

Превод от руски: Пресцентър Всемирното православие

Сн.:Патриархия.ru