209185.b Всемирното Православие - ЗАПОЧНА ДА КРЪВОТОЧИ ИКОНАТА НА СВ. ВЕЛИКОМЪЧЕНИЦА ИРИНА НА ОСТРОВ САМОС (ГЪРЦИЯ) (2)Невероятен отклик в цяла Гърция, както и по цял свят получи новината за кръвоточивата икона, намираща се в храма „Света великомъченица Ирина“ във Вати (о. Самос).

След разговор със служители от Митрополията на Самос, информационна агенция Romfea пояснява, че става дума не за иконата на Божията Майка, както било първоначално съобщено, а за уникалната икона на света великомъченица Ирина, намираща се тук от 1970 г., когато била открита църквата.

Както съобщават източници от Митрополията, за чудото било съобщено през май т.г., като оттогава явлението се наблюдава внимателно. Правят се опити да се разбере какво би можело да означава то.

Чудото било забелязано още през ноември м.г., когато от дясното око на света Ирина се появила сълза.

Три месеца по-късно, през февруари 2015 г., отново забелязали сълза, този път от лявото око на светицата. Но през май явлението се повторило с по-голямо количество течност, тогава всъщност станало ясно, че сълзите приличат на кръв.

Било съобщено в Митрополията, а явлението било внимателно наблюдавано.

Поради големият интерес на народа от всички краища на Гърция, е възможно другата седмица Митрополията на Самос да излезе с официално изявление кога храмът може да бъде посетен, така че всички желаещи да могат да се поклонят пред светата икона.