210064.p Всемирното Православие - СИРИЯ: МАНАСТИРЪТ НА СИДНАЙСКАТА БОЖИЯ МАЙКА ОСТАВА ОБСАДЕН (2)Под покрова на св. Богородица. В обителта на Сиднайската Божия Майка

Докато обителта „Св. равноапостолна Текла“ в Маалюля се възстановява, манастирът на Сиднайската Божия Майка остава обсаден. Това разказва в интервю за РИА Новости викарият на Антиохийския и на целия Изток Патриарх, игуменът на манастира „Св. Илия“ в Швайя (Ливан) - Забадански епископ Константин (Кайял).

Древният манастир „Св. равноапостолна Текла“, който беше подложен нееднократно на нападения от радикални ислямистки групировки, в настояще време се възражда. „В Маалюлясега се възстановява едното манастирско крило, за да могат сестрите от обителта да се върнат в нея. Разбира се, страхът остава, остава опасността, но ние трябва да се връщаме тук. Ние трябва да свидетелстваме, че оставаме на тази свещена земя", — каза владика Константин.

Сирийската Маалюля остава последното място на Земята, където хората говорят на арамейски – земният език на нашия Господ Иисус Христос.

През септември и декември 2013 г. Маалюля беше превзета от бойци на „Свободната сирийска армия“ (CCA) и "Джабхат ан-Нусра". 13 монахини и 3 послушници заедно с игуменията на манастира „Св. Текла“ прекараха в плен повече от три месеца и бяха освободени с посредничеството на ливанските спец-служби.

Представителят на Антиохийската патриаршия съобщи още, че в момента един от най-големите девически манастири в Сирия – манастирът на Сиднайската Божия Майка се намира в обкръжението на фанатично настроени мюсюлмани.

„Целият манастир е обкръжен от мюсюлмански села, там има много фанатици, но св. Богородица ни пази; монахините и миряните усещат Нейното присъствие и не напускат жилищата си“, - подчертава епископът.

В интервюто владика Константин акцентира особено върху добрите отношения на сирийските християни с привържениците на традиционния ислям. „Нямаме проблеми с умерените мюсюлмани, ние живеем с тях, те споделят и радостите, и скърбите ни. Живеем в мир и дори политическите лидери, принадлежащи към двете конфесии, са дружелюбни един към друг", — казва свещенослужителят.

 

 210065.p Всемирното Православие - СИРИЯ: МАНАСТИРЪТ НА СИДНАЙСКАТА БОЖИЯ МАЙКА ОСТАВА ОБСАДЕН (2)

 

 

 

 

 

Маалюля се въздига от развалините. Посещението на епископ Лука (Хури) на 14 юни 2015 г.

 

210063.b Всемирното Православие - СИРИЯ: МАНАСТИРЪТ НА СИДНАЙСКАТА БОЖИЯ МАЙКА ОСТАВА ОБСАДЕН (2)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 В приюта за девойки на Сиднайския манастир