GlavaPanteleimona_images_RusMonastir_SvyatiniMonastirya_thumb_medium220_0 Всемирното Православие -  10-ДНЕВНИ ПРЕДПРАЗНЕНСТВА ЗА ПРАЗНИКА НА СВ. ВЕЛИКОМЪЧЕНИК ПАНТЕЛЕЙМОН В РУСКИЯ МАНАСТИР НА АТОН (2)Както пояснява сайтът "Русский Афон", според Устава на Света Гора – Атон, престолният (храмовият) празник (Панигир) на всеки от манастирите е предшестван от 10-дневни Предпразненства. По традиция в Руската светогорска обител през този период се извършват специални предпразненствени молебени към св. великомъченик Пантелеймон.

Всеки ден се отслужва полагащият се отделен молебен. На повечерието през тези дни вместо обичайния акатист на Пресвета Богородица се пее акатистът на св. вмчк Пантелеймон. А през последния ден на Предпразненството се служи целият денонощен богослужебен кръг.

По такъв начин на Света Гора храмовият празник се приравнява към дванадесетте Господски празници. Така например, в самия ден на Панигира цялото богослужение се извършва при открити Царски двери, както на Пасха. На другия ден се отслужба Следпразненство със заупокойна панихида за всички ктитори на светогорската обител. Поради това денят на Следпразнството се нарича още «Ктиторски ден».

В Древна Византия гръцката дума «Панигир» (πανήγυρις) означавала всенародно празнество, а на Света Горахрамов празник на манастира, отбелязван с особена византийска тържественост и благолепие.

Панигирът в Руския светогорски Свято-Пантелеймонов манастир се чества на 27 юли / 9 август – празника на небесния покровител на обителта св. великомъченик Пантелеймон. Тогава от цял свят тук се стичат благочестиви поклонници, особено от Гърция, Русия, Украйна, Белорус, Молдова, Сърбия.

В катедралния храм на манастира „Св. Пантелеймон“ на Атон, посветен на св. Пантелеймон, се пазят честната глава на този велик светец - утешение и безценно украшение и съкровище както на храма и манастира, така и на цяла Атонска Света Гора. Многобройни поклонници от различни страни многократно са получавали и получават в обителта изцеления и чудотворства от честната глава на лечителя св. великомъченик Пантелеймон.

 00311_rt8 Всемирното Православие -  10-ДНЕВНИ ПРЕДПРАЗНЕНСТВА ЗА ПРАЗНИКА НА СВ. ВЕЛИКОМЪЧЕНИК ПАНТЕЛЕЙМОН В РУСКИЯ МАНАСТИР НА АТОН (2)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1a_Panteleimon-Afon Всемирното Православие -  10-ДНЕВНИ ПРЕДПРАЗНЕНСТВА ЗА ПРАЗНИКА НА СВ. ВЕЛИКОМЪЧЕНИК ПАНТЕЛЕЙМОН В РУСКИЯ МАНАСТИР НА АТОН (2)