210404.p Всемирното Православие - С ПРИЗИВА ДА БЪДАТ ЗАБРАНЕНИ АБОРТИТЕ, В РУСИЯ БЯХА СЪБРАНИ НАД 150 ХИЛЯДИ ПОДПИСИ (2)Общественото движение "За жизнь"(„В името на живота“) събра 150 хиляди подписи в подкрепа на идеята да бъдат забранени абортите в Русия.

Активистите планират да предадат подписите на федералните и местните власти, съобщи "Интерфакс-Религия".

Целта е да бъдат събрани 1 милион гласа в подкрепа на законодателната защита на живота на децата преди раждането.

Широката обществена дискусия по повод ограничаване на абортите започна след словото на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил през януари, по време на Рождественските парламентарни срещи, когато той заяви, че смята за „морално оправдано изключването на операциите за изкуствено прекъсване на бременността от Системата на задължителното здравно осигуряване, издържана за сметка на данъкоплатците, в това число и на тези, които категорично не приемат абортите".

Неотдавна ръководителят на комитета на Държавната дума по въпросите на семейството, жените и децата Елена Мизулина внесе в Парламента три законопроекта: за изваждане на абортите от Системата на задължителното здравно осигуряване и извършването им само в държавните медицински заведения (изкуственото прекъсване на бременността за сметка на Здравната система се допуска само при наличие на медицински или социални показания), за забрана на продажбата на дребно на абортивни препарати, за предоставяне на жените, решили да правят аборт, на визуализация на плода и биенето на неговото сърце.

Наред с това г-жа Мизулина е предложила материалната помощ за бременни да стане 5 млрд. рубли (именно толкова са ежегодните разходи за аборти за сметка на регионалните отделения на Федералната система за задължително здравно осигуряване).