1440489149 Всемирното Православие - ЧЕСТВАНЕТО НА УСПЕНИЕ БОГОРОДИЧНО В ЙЕРУСАЛИМ ЗАПОЧНА С ЛИТИЙНО ШЕСТВИЕ ОТ МАЛКАТА ГЕТСИМАНИЯ ДО ГРОБНИЦАТА НА БОЖИЯТА МАЙКА  (2)В Йерусалим тържествата, посветени на празника Успение Богородично, започват три дни преди самия празник, когато според преданието апостолите били събрани по чудесен начин от различни места, за да се простят със св. Богородица, лежаща върху смъртния одър. Литийното шествие символизира пренасянето на пречистото тяло на Майката на Спасителя от апостолите от Йерусалим до Гетсимания за погребение.

След Божествената литургия в подворието на Гетсиманския Успенски манастир близо до храма „Възкресение“ игуменът на манастира съпроводен от духовенство, монаси и миряни пренася в манастира пазещата се в подворието плащаница на Божията Майка и я полага върху гробницата на Пресвета Богородица. Тук ден преди празника, след нощната Литургия, се извършва чинът Погребение с участието на Патриарха, по време на което заедно с четеното на 17 катизма се пеят похвали, подобни на изпълняваните на Велика Събота. На самия празник, 28 август (по стар стил – б.пр.), когато според преданието апостолите заедно с дошлия по-късно апостол Тома открили, че гробът на Божията Майка е празен, се отслужва тържествена Литургия, а след отданието на празника с литийно шествие плащаницата се връща отново в подворието.

Ето и днес, 25 август, в пет часа сутринта процесията от архиереи, свещеници, монаси и много миряни се отправи от площада пред храма „Възкресение“ по Кръстния път на Спасителя по посока на Елеонската планина. Със свещи и клонки пресен босилек, бавно и тържествено хората съпровождаха плащаницата – дървена икона на Божията Майка в сребърен обков, носена с помощта на копринени ленти от Гетсиманския игумен Нектарий.

Денят в Йерусалим се случи необичайно облачен, създаващ траурно-тържествено настроение и сякаш напомняш за това, как скърбящите апостоли са били грабнати на облаци от всички краища на света, за да почетат Успението на Родилата Спасителя на света и тяхна обща Майка. Когато литийното шествие стигна до гробницата на Пресвета Богородица в Гетсимания, вече съвсем просветна и се появиха първите лъчи на слънцето.

 

1440489181 Всемирното Православие - ЧЕСТВАНЕТО НА УСПЕНИЕ БОГОРОДИЧНО В ЙЕРУСАЛИМ ЗАПОЧНА С ЛИТИЙНО ШЕСТВИЕ ОТ МАЛКАТА ГЕТСИМАНИЯ ДО ГРОБНИЦАТА НА БОЖИЯТА МАЙКА  (2)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1440489208 Всемирното Православие - ЧЕСТВАНЕТО НА УСПЕНИЕ БОГОРОДИЧНО В ЙЕРУСАЛИМ ЗАПОЧНА С ЛИТИЙНО ШЕСТВИЕ ОТ МАЛКАТА ГЕТСИМАНИЯ ДО ГРОБНИЦАТА НА БОЖИЯТА МАЙКА  (2)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1440489230 Всемирното Православие - ЧЕСТВАНЕТО НА УСПЕНИЕ БОГОРОДИЧНО В ЙЕРУСАЛИМ ЗАПОЧНА С ЛИТИЙНО ШЕСТВИЕ ОТ МАЛКАТА ГЕТСИМАНИЯ ДО ГРОБНИЦАТА НА БОЖИЯТА МАЙКА  (2)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1440489247 Всемирното Православие - ЧЕСТВАНЕТО НА УСПЕНИЕ БОГОРОДИЧНО В ЙЕРУСАЛИМ ЗАПОЧНА С ЛИТИЙНО ШЕСТВИЕ ОТ МАЛКАТА ГЕТСИМАНИЯ ДО ГРОБНИЦАТА НА БОЖИЯТА МАЙКА  (2)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1440489260 Всемирното Православие - ЧЕСТВАНЕТО НА УСПЕНИЕ БОГОРОДИЧНО В ЙЕРУСАЛИМ ЗАПОЧНА С ЛИТИЙНО ШЕСТВИЕ ОТ МАЛКАТА ГЕТСИМАНИЯ ДО ГРОБНИЦАТА НА БОЖИЯТА МАЙКА  (2)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 1440489356 Всемирното Православие - ЧЕСТВАНЕТО НА УСПЕНИЕ БОГОРОДИЧНО В ЙЕРУСАЛИМ ЗАПОЧНА С ЛИТИЙНО ШЕСТВИЕ ОТ МАЛКАТА ГЕТСИМАНИЯ ДО ГРОБНИЦАТА НА БОЖИЯТА МАЙКА  (2)

 

 

 

 

 

 

 

 

1440489149 Всемирното Православие - ЧЕСТВАНЕТО НА УСПЕНИЕ БОГОРОДИЧНО В ЙЕРУСАЛИМ ЗАПОЧНА С ЛИТИЙНО ШЕСТВИЕ ОТ МАЛКАТА ГЕТСИМАНИЯ ДО ГРОБНИЦАТА НА БОЖИЯТА МАЙКА  (2)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1440489774 Всемирното Православие - ЧЕСТВАНЕТО НА УСПЕНИЕ БОГОРОДИЧНО В ЙЕРУСАЛИМ ЗАПОЧНА С ЛИТИЙНО ШЕСТВИЕ ОТ МАЛКАТА ГЕТСИМАНИЯ ДО ГРОБНИЦАТА НА БОЖИЯТА МАЙКА  (2)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1440489786 Всемирното Православие - ЧЕСТВАНЕТО НА УСПЕНИЕ БОГОРОДИЧНО В ЙЕРУСАЛИМ ЗАПОЧНА С ЛИТИЙНО ШЕСТВИЕ ОТ МАЛКАТА ГЕТСИМАНИЯ ДО ГРОБНИЦАТА НА БОЖИЯТА МАЙКА  (2)