194820.x Всемирното Православие - ЗА ПРОЯВЕН ГЕРОИЗЪМ НАГРАДИХА ПОСМЪРТНО ГРУЗИНСКИЯ АРХИМАНДРИТ, ЗАГИНАЛ ПРИ ПОЖАРА НА „NORMAN ATLANTIC“ (2)Международната морска организация даде посмъртно награда на трагично загиналия архимандрит Илия (Картозия) - игумен на мъжкия манастир „Св. цар Давид Агмашенебел“ в Мцхета (Грузия), за особеното му мъжество проявено в морето.

Генералният секретар на Международната морская организация Коджи Секимуци предаде наградата на министъра на икономиката и устойчивото развитие на Грузия Дмитри Кумсишвили, който присъстваше на 114-та сесия на секратариата на Международната морска организация в Лондон. От своя страна, след завръщането си в родината, той я предаде на семейството на архимандрит Илия (Картозия).

Грузинският свещенослужител загина на 28 декември 2014 г. по време на потъването на ферибота „Norman Atlantic", на който се разрази пожар.

Фериботът плавал в Адриатическо море, от Гърция към бреговете на Южна Италия.

На борда му имало 487 пасажери и 12-членен екипаж. Въпреки старанията на спасителите, по време на операцията, продължила 36 часа, загинали 12 души, между които архимандрит Илия, предприел поклонническо пътуване в гр. Бари, за да се поклони на мощите на св. Николай Мирликийски Чудотворец.

Архимандрит Илия можеше да се спаси, но той отстъпи мястото си в спасителната лодка на жена с дете.

Това е първият грузинец, удостоен с толкова висока награда, каквато е Сертификатът за мъжество.

 

194822.p Всемирното Православие - ЗА ПРОЯВЕН ГЕРОИЗЪМ НАГРАДИХА ПОСМЪРТНО ГРУЗИНСКИЯ АРХИМАНДРИТ, ЗАГИНАЛ ПРИ ПОЖАРА НА „NORMAN ATLANTIC“ (2)