223630.b Всемирното Православие - В САЩ НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ХРАМ НА ЮГОИЗТОЧНОТО КРАЙБРЕЖИЕ БЕШЕ ОСВЕТЕН В ЧЕСТ НА СВ. МАТРОНА МОСКОВСКА (2)Енорията е учредена през 2011 г. и преди богослуженията са извършвани в скромно помещение под наем. В продължение на четири години енориашите събират пари и през 2015 г. енорията успява да се сдобие със собствена сграда, с помещения за детска градина, библиотека и столова.

За закупуване на помещението и ремонта му са събрани повече от 1 милион щатски долара. Дарителите наброяват повече от 10 хиляди души. Енориашите освен това активно се включват в ремонта на самия храм, съобщава пресцентърът на църквата  „Св. Матрона Московска“ в Маями.

__________

Кратко житие на св. Матрона Московска

През 1885 г. в село Себено, Епифански уезд на Тулска губерния, в бедно селско семейство се ражда сляпо момиченце, което при кръщението било наречено Матрона (в чест на преподобна Матрона, чиято памет се празнува на 9/22 ноември).

Хората я описват мъничка като дете (не случайно я наричат Матронушка), с миниатюрни, сякаш детски, късички ръчички и крачета, пухкави коси на прав път. Добро, светло лице, ласкав глас, тя утешавала, успокоявала болните и скърбящите, гладела ги по главата, осенявала ги с кръстното знамение, казвала няколко ободряващи думи, понякога се шегувала, друг път строго изобличавала и наставлявала. Давала им да попият вода, осветена от нейната молитва…

Блажената Матрона Московска е Божий светилник, светещ в греховния мрак на света през XX в. При нея хората отиват не за разрешение на богословски недоумения, а за конкретна помощ в жизненоважни ситуации. Тя вижда не само тайните им грехове и престъпления, но и мислите. Предчувства идването на опасност, предвижда стихийните и обществените бедствия. По молитвата й хората получават утешение в скърбите и изцеление от телесните недъзи.

Когато е още дете, се състояла забележителната й среща със св. праведен Йоан Кронщадски. След края на службата в Андреевския събор той моли хората да направят път на идващата към солея Матрона и на всеослушание нарича 14-годишната отроковица „осмият стълб на Русия“. Предполага се, че това загадъчно определение пророчески посочвало бъдещето служение на Матрона на руския народ във времената на гонения против Църквата.

Когато е на 17 г. краката й внезапно отказват да се движат и тя до края на дните си вече не може да ходи, става „седяща“.

През 1925 г. се премества в Москва, където започват скитанията й по роднини и познати, по къщички, квартири, мазета… Почти навсякъде живее без адресна регистрация, няколко пъти по чудо избягва ареста…Заедно с Матушка живеят послушниците й и се грижат за нея.

Подобно на древните подвижници, Матрона никога не лягала да спи истински – само дремела, лежейки на една страна, „върху юмручето“.

На ден е посещават по четиридесет души, които идват всеки със своята беда, със своята душевна или телесна болка. Матушка се моли за целия народ, за целия свят, по време на войната се моли за победа.

Изцелявайки болните, блажената Матрона изисква от тях вяра в Бога и изправяне на греховния живот. Така тя пита една от своите посетителки дали вярва, че Господ има сила да я изцели (С подобен въпрос в свое време се обърнал преп. Серафим Саровски към Мотовилов.), на друга дава послушание да не пропуска нито една неделна служба, като се изповядва и причастява всяка неделя… Благословя живеещите в граждански брак да се венчаят в църква.

До последните си дни блажената Матрона редовно се изповядва при идващите при нея свещеници и се причастява със Светите Христови Тайни. По своето смирение тя, както и обикновените грешни хора, се бои от смъртта и не скрива този свой страх от близките.

Св. Матрона Московска умира на 3 май 1952 г. , погребението й е на следващия ден – Неделята на жените мироносици. По нейно желание Матушка е погребана на Даниловското гробище, „за да чува службата“ (там по това време се намира един от малкото действащи московски храмове). Още приживе, готвейки се за края, Матушка канела всички да идват на гроба й, и като я поменават за упокой, да говорят с нея, да просят помощта й.

Многото случаи на благодатна помощ и изцеления на гроба на блажената Матрона, увеличаващите се всеки ден опашки от посетители, както и през живота на Матушка идващи със своите скърби и нужди, свидетелстват за това ,че тази помощ, жива и действена, не се прекратява.

Гробът на Матушка се намира в Москва, ул. Таганская“ № 58.

т книгата на „За живота и чудесата на блажената старица света Матрона Московска“, изд. манастир „Св. вмчк Георги Зограф“, Света Гора-Атон, 2006 г.).

 

cropped-matrona_800x553-300x197 Всемирното Православие - В САЩ НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ХРАМ НА ЮГОИЗТОЧНОТО КРАЙБРЕЖИЕ БЕШЕ ОСВЕТЕН В ЧЕСТ НА СВ. МАТРОНА МОСКОВСКА (2)

 

 

 

 

 

 

 

 

%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D1%84%D0%B8%D1%81%D1%82 Всемирното Православие - В САЩ НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ХРАМ НА ЮГОИЗТОЧНОТО КРАЙБРЕЖИЕ БЕШЕ ОСВЕТЕН В ЧЕСТ НА СВ. МАТРОНА МОСКОВСКА (2)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

avatar-8 Всемирното Православие - В САЩ НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ХРАМ НА ЮГОИЗТОЧНОТО КРАЙБРЕЖИЕ БЕШЕ ОСВЕТЕН В ЧЕСТ НА СВ. МАТРОНА МОСКОВСКА (2)

 Кивотът с мощите на св. Матрона Московска 

 

 

 

 

 

%D0%BC%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D0%BB%D0%BA%D0%B0-%D0%9C%D0%B0%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BD%D1%8B1 Всемирното Православие - В САЩ НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ХРАМ НА ЮГОИЗТОЧНОТО КРАЙБРЕЖИЕ БЕШЕ ОСВЕТЕН В ЧЕСТ НА СВ. МАТРОНА МОСКОВСКА (2)

 

 

На гроба на Матушка

 

 

 

 

 

  Снимки към житието: http://svyatmatrona.ru