224303.p Всемирното Православие - СВEТА ГОРА-АТОН ИЗЛЕЗЕ С ОФИЦИАЛНО ПОСЛАНИЕ СРЕЩУ ЛЕГАЛИЗАЦИЯТА НА ЕДНОПОЛОВИТЕ БРАКОВЕСвещеният Кинотис на Света Гора-Атон изпрати извънредно послание до депутатите в Гръцкия парламент. Представителите на всички атонски манастири единогласно се обявиха срещу легализацията на еднополовите бракове.

Обръщайки се към депутатите, светогорските монаси поискаха провеждане на референдум „за да може в достатъчна степен да бъде изразена волята на целия гръцки народ“.

В документ се изразява безпокойството на Света Гора-Атон по повод заплашителното отклонение (сега и на законодателно равнище) от началата и ценностите, съставящи основата на православната идентичност и гръцката култура“:

Като православни християни, ние изпитваме дълбоко уважение към личния избор на всеки човек, към правото му да пребивава в Църквата или да се дистанцира от нея. Изхождаме от това, че никой няма право да отнема дадената от Бога ценност на човешката свобода.

В същото време обаче позицията, приравняваща „еднополовите двойки” към семейството, с всички произтичащи от това правови и социални последствия (в това число и осиновяването на деца), влиза в явно противоречие с устоите на нашия народ и изглежда като провокация и предизвикателство към гръцкия народ“.

Монасите от Света Гора молят правителството и депутатите, на които „гръцкият народ е доверил съдбата си“, да вземат под внимание това послание, изпълнено с „безпокойство и искрена загриженост за бъдещето на страната”: „молим ви да свалите от гласуване този законопроект, особено в навечерието на великия празник Рождество Христово. Може би преразглеждането на закона ще даде възможност за неговото детайлно обсъждане и предоставяне на възможност на гръцкия народ да изрази позицията си относно брачния институт“.

Посланието на гръцки език ТУК: