225827.p Всемирното Православие - В МАНАСТИРА КУРК (МОЛДОВА) ФРЕСКА С ОБРАЗА НА ВМЧК. ДИМИТРИЙ СЕ САМООБНОВЯВА (2)Вече няколко пъти се правени опити да бъде заличена фреската с образа на свети Димитър в манастира Курк, но независимо от всичко тя всеки път се появява отново и отново, съобщава порталът «Moldova Ortodoxă» («Православна Молдова»).

Стенописът, представящ св. вмчк. Димитър в цял ръст, е бил изписан преди повече от два века в манастира Курк, разположен в Оргеевския район на Молдова, на 40 км северно от Кишинев. Не веднъж са правени опити да бъде заличен, в съветско време го замазвали с черна боя, сажди и вар. Въпреки всичко цветовете на дивното творение се появявали сантиментър по сантиметър изпод мазилката.

Великомъченик Димитър е изобразен върху вътрешната страна на манастирските стени и затова е изложен на вятър, дъжд, сняг и слънце. Независимо от това природата малко е повлияла върху външния вид на стенописа. Както и други подобни творби, образът на свети Димитър е изрисуван върху мократа мазилка с бои на водна основа. Разбира се, следите от времето са видни, но това са само малки пукнатини и поизбелял цвят. Св. Димитър все така щял да радва вярващите, ако не било съветското правителство.

В края на 50-те години в Молдова започнали масово да закриват и разрушават манастири и църкви. Печалната участ не отминала и манастира Курк. Монасите били прокудени, а иконите, както и цялото останало манастирско имущество били откарани в неизвестна посока. Самият манастир бил преустроен в болница за душевноболни и страдащи от алкохолизъм.

Стенописите обаче нямало как да бъдат откарани. Тогава отгоре дошла инструкция: тъй като не можахте да «изгоните» Димитър, ще трябва да го боядисате, така че повече да не се вижда.

През 60-те години за първи път го покриха с черна боя от неизвестен произход, - съобщава монах Авраам, подвизаващ се в манастира Курк. — Така вместо образа върху стената се появи двуметров правоъгълник. Но след известно време изображението започна да се появява изпод черната боя. Тогавашните атеисти отново взеха четки в ръце, за да скрият отново образа му. Но след няколко години силуетът на мъченика и цветните му одежди отново започнаха да се показват под черната боя: появяваше се отново и отново. Опитаха се да го замажат и с вар, но св. Димитър пак се връщаше

Не само великомъченик Димитър се опитваха да «очернят». На територията на манастирския храм има още два стенописи на светции, които също така били замазани с боя. Според свидетелството на жители на село Курк, тях се опитвали да «замаскират» със смола разтворена в бензин. Но тези изображения също така започнали леко да се появят под чернилката, с която били покрити. Все пак това ставало по-бавно, отколкото образът на великомъченик Димитър.

Монах Авраaм разказва:

— Обновяването на фреските е чудо, но то се обяснява с Божия Промисъл. Фактът, че изображението се появява отново и отново, въпреки злодеянието на хората, означава само едно: мястото на тези изображения е именно тук, в манастира Курк. Нищо не можа да разруши например образа и силата на великомъченик Димитърй. Дори когато образът на светеца беше почти напълно покрит, той не преставаше да изцелява болните.