2016.01.14s_w747_h800_q100 Всемирното Православие - ПРОВЕДЕ СЕ ПЪРВОТО ЗА ТАЗИ ГОДИНА ЗАСЕДАНИЕ НА СВ. СИНОД НА РУМЪНСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА (2)Пресцентърът на Румънската патриаршия съобщава, че под председателството на Негово Светейшество Румънския патриарх Даниил на 14 януари 2016 г. в Синодалната зала на Патриаршеската резиденция се е състояло първото за тази година работно заседание на Св. Синод на Румънската православна църква.

По време на заседанието Св. Синод е:

1. Подтвърдил мандата на Патриарх Даниил в отстояването на позицията на Румънската православна църква на срещата на предстоятелите на Православните Църкви, която ще се състои на 22–26 януари 2016 г. в Шамбезийския конферентен център на Вселенската Патриаршия (близо до Женева, Швейцария). Целта на срещата е да се оценят и проверят текстовете, предложени за утвърждаване на бъдещото заседание на Св. Велик Синод на Православната Църква, планиран за юни 2016 г., около празника Петдесетница.

2. Повторил призива си енориите с по-големи финансови възможности да подпомагат енорийските общини с ниски доходи, особено по селата, както и да се определят нови начини и средства за братска взаимопомощ.

3. Помолил епархиите да проучат влиянието на новите правила, отнасящи се до държавната подкрепа за признатите в Румъния вероизповедания, за общинската и социално-благотворителната дейност на Църквата.

4. Отбелязал с удовлетворение гражданската инициатива във връзка с внасянето на поправка в чл. 48 на Румънската Конституции с цел да се уточни, че семейството се изгражда върху доброволното съгласие на брака между мъж и жена.Тази инициатива на миряните, принадлежащи към няколко конфесии, се подкрепя от Румънската православна църква, тъй като изразява нейното учение за семейството, както и последователната й позиция от юридическа гледна точка.

http://www.pravoslavie.ru/89750.html