IMG_1266-20070424-koutloumousiou-monastery-a Всемирното Православие - ПИСМО-ПОСЛАНИЕ НА МАНАСТИРА “КУТЛУМУШ” НА СВ. ГОРА АТОН ПО ПОВОД ВСЕПРАВОСЛАВНИЯ СЪБОР (2)Kакто вече съобщи Всемирното православие, шест атонски манастира – “Св. Вмчк. Георги Зограф”, “Кутлумуш”, “Kсиропотам”, “Каракал”, “Филотей” и “Григориат”, са изразили критика относно документите, приети на Предсъборната среща на Предстоятелите на поместните православни църкви в Шамбези (21-28.01.2016г.) (виж тук).

Днес поместваме и мнението на братството на манастира “Кутлумуш”, изразено в специално писмо.

Монасите изразяват мнение, че предстоящият събор по-скоро прилича на “съвещание на предстоятелите, а не на Всеправославен събор”. Представянето на право на глас само на предстоятелите на Църквата и участието на ограничено число епископи от всяка поместна църква “неволно способства за проникването на богословието на примата”.

 “Непоследователно е”, според братята, e за “Едната, Свята, Съборна и Апостолска Църква да се признава съществуването на други християнски църкви”.

Братството на манастира изразява несъгласие с параграф 22 от документа “Отношението на Православната църква с останалия християнски свят”: “ако това не е неточно изказване, чрез него се отрича, че верният народ е пазител на вярата. Историята на Църквата свидетелства, че хората (духоносните отци, преподобните мъченици и изповедници), групи и божият народ в цялата си пълнота, следвайки святото апостолско предание, са направили недействителни големи и представителни събори в миналото”.

В посланието се подчертава, че “пълнотата на Църквата очаква, че бъдещият събор няма да игнорира решенията на съборите, провели се при участието на св, Фотий и на св. Григорий Палама... Ако това не бъде направено, така ще бъде продемонстрирано, че Православната църква не приема богословието след VII Вселенски събор”.

Братята от “Кутлумуш”,  заявяват, че “че не разбират тази нецелесъобразност на Всеправославния събор да присъстват и неправославни наблюдатели”.

Заключителната част на писмото-послание завършва със следното:

“Пълнотата на Църквата очаква, че Светият и Велик събор ще стане истински изразител на Преданието. В същото време, отвсякъде продължават да постъпват гласове, усилващи безпокойството, че някои решения могат да предизвикат по-малки или по-големи проблеми и да преведат към разкол.

Текстът на посланието на гръцки – тук.”

По материал от Agionoros.ru