1445591354 Всемирното Православие - ГРУЗИНСКАТА ЦЪРКВА РАЗЯСНИ ЗАЩО НЯМА ДА ОТИДЕ НА ВСЕПРАВОСЛАВНИЯ СЪБОРПредставители на Грузинската православна църква заявиха, че няма да участват във Всеправославния събор на о. Крит поради игнорирането от Константинополска патриаршия на много важни за нея въпроси.

"За нас беше важен въпросът за диптиха (списъка с реда на Православните Църкви – ред.). Грузинската църква, според гръцкия диптих, не заема полагащото й се място. Съборът прескочи такива важни за нас въпроси, като църковния календар, въпроса за сключването на брак - който Грузинската църква настоятелно постави. Преценихме, че ще бъде правилно да се въздържим от участие“ - заяви пред журналисти Цилкански и Душетски митрополит Зосима (Шиощвили) след заседанието на Св. Синод в Тбилиси.

По думите на митрополита, "ако документите, които Съборът приеме, са приемливи, Грузинската църква ще ги приеме“. Резултатите от Събора ще покажат доколко канонични ще бъдат приетите от него решения. Ще преценим, и ако те бъдат възприети от Вселенската Църква, тогава ще бъдат законни, а ако не, тогава няма да бъдат задължителни за изпълнение“ — добави митрополитът.

Митрополитът на Местия-Земо Сванетска епархия Иларион (Китиашвили) на свой ред заяви пред журналистите, че „главният принцип на единомислие, който лежи в основата на провеждане на събора, на дадения етап не се изпълнява, затова е било взето решение Грузинската църква да се въздържи от участие в него". По неговите думи, имало е и други аргументи, които по-късно ще бъдат отбелязани в акта на Св. Синод.

"Нашата Църква няма да вземе участие в СъбораСъществуват такива фундаментални въпроси, които трябва да бъдат разгледани от Константинополска патриаршия, и които няма да се разглеждат. По-късно Грузинска патриаршия ще направи изявление конкретно за какви въпроси става дума“- добави той.

 

Към първоизточника РИА Новости: