936888758 Всемирното Православие - ПАТРИАРХ ВАРТОЛОМЕЙ СЪОБЩИ, ЧЕ ПОДГОТОВКАТА НА ВСЕПРАВОСЛАВНИЯ СЪБОР Е ПРИКЛЮЧИЛА (2)Константинополският патриарх Вартоломей заяви, че подготовката за Всеправославния събор на о. Крит е към своя край и изрази надежда за неговото успешно провеждане, предаде РИА-Новостипозовавайки се на електронния портал amen.gr.

"Радваме се, че след дълга и усърдна подготовка се приближаваме към Светия и Велик събор на Православната Църква. Молим се Закрилникът да доведе работата на Събора до успешен край, до любов на Божия народ и на целия свят. Вселенската Патриаршия работи от самото начало с отговорност и по съвест, не жалейки време и сили за подготовката и завършването на това историческо дело“ – заяви Патриарх Вартоломей след тържественото богослужение в събота.

 

Константинополската Църква възнамерява да проведе Всеправославния събор от 16 до 26 юни на о. Крит, независимо от заявленията на редица Православни Църкви с искане той да бъде отложен.

На 1 юни Св. Синод на Българската православна църква се отказа от участие в Събора, което направи малко по-късно и Антиохийската църква. Сръбската православна църква в четвъртък излезе с обръщение към Патриарх Вартоломей, в което изрази недоволството си от това, че редица интересуващи я въпроси са игнорирани при подготовката на Събора, във връзка с което тя „усеща препятствие“ да участва във Всеправославния събор, и помоли отлагането му за известно време, а в посочените срокове да се проведе международно съвещание.

Грузинската православна църква също взе решение да не участва в работата на Събора.

В петък стана известно, че ръководителят на Отдела за външно-църковни връзки на Московската  Патриаршия, Волоколамски митрополит Иларион (Алфеев) не е заминал за Крит за участие в назначеното за четвъртък съставяне на послание на Всеправославния събор: в Руската православна църква счетоха за неуместно такова участие, тъй като редица Поместни Православни Церкви вече се обявиха за отлагането на Събора.

В понеделник, 13 юни, ще бъде проведено спешно заседание на Синода на Руската православна църква за обсъждане на ситуацията с отказа на редица Църкви да участват във Всеправославния събор.

 

Към първоизточника