e84dacb1c381d8260584b3a09e10656f Всемирното Православие - НА ВСЕПРАВОСЛАВНИЯ СЪБОР СЕ СЪСТОЯ ПЪРВИЯТ БОГОСЛОВСКИ "ДУЕЛ"Както съобщава Orthodoxia.info, по време на обсъждане на поправките към документа «Мисията на Православната Църква в съвременния свят» се състоя богословски «дуел» между двамата известни православни богослови – митрополит Йоан (Зизиулас) и митрополит Йеротей (Влахос).

 

Във връзка с поправките, внесени от Църквите в текста за мисията на Православната Църква, Пергамски митрополит Йоан и Навпактски митрополит Йеротей откриха възможност за първа дискусия на тема «личност».

В диалога на двамата богослови се намеси Александрийският Патриарх Теодор, който поиска дебатът да се върне към по-практична насоченост.

В резултат на дискусията две от трите поправки, предложени от представителите на Поместните Църкви, бяха приети, а третата, имаща отношение към обсъжданата от богословите тема, макар и да не мина, ще бъде обсъждана на академично равнище.

«Мисията на Православната Църква в съвременния свят» стана първият документ, по който Съборът прие окончателни поправки.