90ee9ab40fd7f06309dfbd24c9dd445c Всемирното Православие - ГРУЗИНСКАТА ЦЪРКВА ОТКЛОНИ ПОВТОРНАТА ПОКАНА НА ВСЕПРАВОСЛАВНИЯ СЪБОРГрузинската православна църква не прие повторната покана на Константинополския Патриарх за участие в Събора на о. Крит. За това се говори в официалното писмо на главата на Грузинската Църква до Патриарх Вартоломей.

В писмото, в частност, се посочва, че Грузинската Църква не е получила писмото на Патриарх Вартоломей и е научила за него и за съдържанието му от интернет.

В отговор на това Предстоятелят на ГПЦ напомни, че на 10 юни Грузинската Църква вече е изпратила писмо с обяснение на причините за отказа й да участва в Събора.

«Не е правилно да се свежда отсъствието на делегацията на Грузинската Църква до политически или други измерения», – се подчертава в писмото.

Независимо от своето отсъствие, Грузинска православна цъква се надява, че резултатите от Събора ще бъдат приемливи за пълнотата на Православието.

Католикос Патриархът на Грузия напомни още, че ГПЦ не е одобрила проектодокумента «Таинството на брака и препятствията за него», затова моли той да бъде изключен от дневния ред на Събора, докато не бъде приет с консенсус и не бъде подписан от Антиохийската Църква.

Освен този документ, Патриарх Илия посочи още два проектодокумента, които се нуждаят от доработване. В противен случай Грузинската Църква ги смята за неприемливи. Става дума за документа «Отношенията на Православната Църква с останалия християнски свят» и «Мисията на Православната Църква в съвременния свят».

fb3b662e98c51d6855bcc2c46e8e3ef0 Всемирното Православие - ГРУЗИНСКАТА ЦЪРКВА ОТКЛОНИ ПОВТОРНАТА ПОКАНА НА ВСЕПРАВОСЛАВНИЯ СЪБОР