3P20160715-PAL_2325-1200 Всемирното Православие - РУСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА НЕ ПРИЗНАВА СЪБОРА В КРИТ ЗА ВСЕПРАВОСЛАВЕННа заседанието на Св. Синод на Руската православна църква от 15 юли 2016 г. (журнал 48) беше прието определение за отношението на руските архиереи по повод състоялия се на остров Крит (18-26 юни 2016 г.) Събор.

В края на заседанието беше постановено, че Св. Синод на РПЦ:

  1. Признава, че състоялият се на Крит Събор, в който взеха участие Предстоятели и архиереи на десет от петнадесетте (според РПЦ - б.пр.) автокефални Православни Поместни Църкви, е важно събитие в историята на съборния процес в Православната Църква.
  2. Подчертава, че основа на общоправославното сътрудничество по време на целия съборен процес е бил принципът на консенсуса.
  3. Констатира, че провеждането на Събора при отсъствие на съгласие от страна на редица автокефални Православни Църкви нарушава този принцип, вследствие на което състоялият се на о. Крит Събор не може да бъде разглеждан като Всеправославен, а приетите на него документи — като изразяващи общоправославния консенсус.
  4. Отбеляза във връзка с това позицията на Антиохийската православна църква.
  5. Постанови да се поръча на Синодалната библейско-богословска комисия към Руската православна комисия по получаване на официално заверените копия на одобрените от Събора в Крит документи, да ги публикува и проучи с оглед на възможните реакции и забележки, а след това, въз основа на щателното им проучване, да представи своите изводи пред Свещения Синод.