245431.b Всемирното Православие - МИТРОПОЛИТ ОНУФРИЙ: „НЕ СЪКРАЩАВАЙТЕ МОЛИТВАТА“Това каза Председателят на Украинската православна църква по време на неделната си проповед в Киево-Печерската лавра на 21 август 2016 г., съобщава Информационно-просветният отдел на УПЦ.

В този ден се чете откъсът от Светото Евангелие за ходенето на Спасителя по водата и спасяването на потъващия апостол Петър ат. 14:26-33).

По думите на архипастира, тази история ни учи, че всеки християнин трябва да има не само обща, но и лична молитва.

 

«Спасителят се качил на планината да се помоли - качил се сам – подчерта Негово Високопреосвещенство митрополит Онуфрий. – Съществува обществена молитва – тази, когато се събираме в храма, а има и лична молитва. Господ ни учи, че християнинът трябва непременно да има лична молитва».

Той отбеляза, че личната молитва трябва да бъде скрита от човешките очи.

«Не трябва, както това правели фарисеите, да се спираме на улиците, да вдигаме ръце, за да ни видят всички, че се молим. Господ показва, че ако искаш да се молиш на Бога, трябва да се скриеш от всички – каза Председателят на УПЦ. — Ако не можеш да се скриеш физически, ако няма място, където би могъл да бъдеш невидим за хората, тогава влез в скришната стаичка на сърцето си и там на тайно се помоли на Бога».

Митрополит Онуфрий обърна внимание, че молитвата е необходима на първо място на онзи, който се моли, затова не си струва да бъде съкращавана.

«Хората понякога казват: «няма да чета много молитви, Бог и така знае от какво се нуждая», — отбеляза той. — Да, наистина, Господ знае от какво се нуждаем. Но молитвата е необходима не на Бога, а на нас. Защото молитвата – това е духовният кислород. Както човек не може да живее, ако не диша, така и душата на човека умира без молитва. Молитвата е разговор с Бога, който открива за човека извора на живота».

На снимката: Негово Високопреосвещенство митрополит Онуфрий, предстоятел на Украинската православна църква