image-1471532968 Всемирното Православие - ГРЪЦКИ ТЕОЛОГ ИСКА ДА СЕ ОТЛЪЧАТ ОТ ЦЪРКВАТА ПРОФ. ПРОТОПРЕЗВ. ТЕОДОР ЗИСИС, ПРОФ. ДИМИТРИОС ЦЕЛИНГИДИС, О. ПЕТЕР ХЕЕРС И ДР., КОИТО „ПРОПОВЯДВАТ РАЗДОР В ТЯЛОТО НА ЦЪРКВАТА”Панайотис Андриополус  е по образование теолог, със специалност византийска и eвропейска музика. От 1995 – 2001 г. е програмен директор на TB канал 1. Той е основател на музикална компания, която записва  и популяризира оригинални гръцки продукции.

Основател е и на два медийни проекта (блога), единият от които е http://fanarion.blogspot.com/ и е посветен изцяло на дейността на Вселенската патриаршия. Панайотис Андриополус е явен защитник на икуменистичната политика на Патриаршията.  Блогът е сред медиите, които са оторизирани да отразяват Събора в Крит. Авторът  дава изявление за медиите по времето на Събора.


В своя публикация на блога си, озаглавена Духовници всяват раздор в тялото на Църквата (http://fanarion.blogspot.ru), Панайотис Андриополус твърди, че група свещеници от Еладската православна църква и професор от Атинския университет, а именно: проф. протопрезвитер Теодор Зисис, Димитриос Целенгидис - професор по догматика в Богословския факултет на Солунския Аристотелев университет, протопрезвитер и настоятел на храма „Св. Николай” в гр. Патра Анастасиос Готсопулос, протопрезвитер Петър Хеерс, настоятел на храма „Св. Пророк Илия” в Петрокераса, и протопрезвитер Матеос Вулканеску, отговарящ за междуправославните връзки в Пирейска св. митрополия - Еладска Архиепископия, провеждат дескриминационни действия спрямо Събора в Крит в Гърция и чужбина. Според автора, тази група осъществява своето дело антиеклезиологично и без благословение, поради което тя трябва да бъде наказана с лишаване от сан на духовниците и отлъчване според 22 член на документа от Крит:

Православната църква смята, че всякакви опити да се раздели единството на Църквата, предприемани от отделни лица и групи, под предлог на предполагаемо опазване или защита на истинското Православие, подлежат на осъждане.

Това, явно, ще да са първите плодове на посочения документ от Крит.

Едва ли е нужно да обясняваме на нашите читатели кои са цитираните духовници и богослови, които са формирали поколения теолози и свещеници в Гърция и в целия православен свят. Само ще отбележим, че техните текстове са извор на истинско богословие, каквото не се открива в книгите на онези, които искат тяхното низвергване.

Публикацията на Панайотис Андриополус е препечатана и на сайта на Информационната агенция на Румънската патриаршия, което може да се възприеме като подкрепа за изразената позиция.