249475.b Всемирното Православие - НЕЗАВИСИМО ОТ ПРОТЕСТИТЕ НА МОСКВА, В БЛИЗКО БЪДЕЩЕ ЦЪРКВАТА В УКРАЙНА ЩЕ СЕ ОБЕДИНИ В ЕДНА ПОМЕСТНА ЦЪРКВА – СМЯТА ФИЛАРЕТ ДЕНИСЕНКО

Това заяви лидерът на «Киевска Патриаршия» на среща с извънредния и пълномощен посланик на Великобритания в Украйна Джудит Гоф, съобщава официалният сайт на разколниците.

Филарет Денисенко сподели с посланика свои мисли за бъдещето на Украйна и Украинската Църква. 

В частност той отбеляза, че Украйна стои твърдо зад принципите на толерантността и равното отношение към всички църкви и религии.

Филарет още разказа за неотдавнашното си посещение в зоната на провеждане на антитерористична операция в Донбас. Според Денисенко, всеки воин в редовете на украинската армия добре разбирал, че трябва твърдо да отстоява независимите основи на съществуване на нашата държава и вярва, че ще победи правдата, а следователно – и Украйна, която стои на страната на правдата.

Разколникът отбеляза, че войната в Украйна вече е дала плодове. Той подчерта, че благодарение на войната украинският народ е направил избор в полза на Украинската Църква, Киевска Патриаршия: «Сега народът разбра коя Църква е заедно с народа на Украйна, и коя поддържа агресора. Ние обаче се стремим да имаме добри отношения с Църквата към Московска Патриаршия, защото това ще способства за бързото обединение на Църквата в Украйна. И независимо от протестите на Москва, в близко бъдеще Църквата в Украйна ще се обедини в една Поместна църква», — заключи главата на непризнатата църква.