249400.p Всемирното Православие - СЪСТОЯ СЕ ЙЕРОМОНАШЕСКО РЪКОПОЛОЖЕНИЕ НА НОВОИЗБРАНИЯ ИГУМЕН НА РУСКИЯ ПАНТЕЛЕЙМОНОВ МАНАСТИР НА АТОННа 14 октомври 2016 г в руския атонски манастир “Св. вмчк Пантелеймон“ беше тържествено отбелязан празникът Покров на Пресвета Богородица.

На богослужението присъстваха близо 500 поклонници от различни части на света, както и представители на редица руски кeлийни светогорски обители.

Празничното богослужение в Покровския събор на манастира възглавиха Сарански и Мордовски митрополит Зиновий, Абакански и Хакаски архиепископ Йонатан и Бородянски епископ Варсонуфий, викарий на Киевска епархия.

След Божествената литургия архиепископ Йонатан ръкоположи за йеромонах новоизбрания игумен на манастира йеродякон Евлогий (Иванов).

Сутринта, след Литургията, в обителта беше отслужен и празничен молебен на Пресвета Богородица.

Свето-Покровският събор на руския манастир „Св. вмчк. Пантелеймон“ на Св. Гора-Атон е свързан с много знамения и явления на Божията Майка, поради което често се нарича Чудотворната църква, както и съборът на Киево-Печерската лавра. Тук два пъти, през 1862 и 1863 г., Пресвета Богородица е повторила чудото, станало някога във Влахерна. По запазили се многобройни свидетелства на очевидци, през тези години в деня на Своя Покров Божията Майка е ставала явно видима за мнозина молещи се в манастирския храм, как разпростира Своя Омофор над присъстващите. Спомени за това са се съхранили в дневниците на мнозина братя, както и на Стареца Йероним (Соломенцов).

 

Патриархия.ru