skripskai_ikona_2 Всемирното Православие - ЧУДОТО НА СКРИПСКАТА ИКОНА НА БОЖИЯТА МАЙКАБило през септември 1943 година. Италианците, които били влезнали в Гърция, отстъпвали. Жителите на Беотийското село Орхоменос (Орхомен) отишли на гарата на градчето Ливадия и настойчиво поискали италианският пост да предаде оръжието си, в противен случай заплашили с партизаните.

Италианците отказали да се предадат и известили за това немците, които, без много да му мислят, решили да изгорят напълно село Орхоменос и да накажат жителите му.

Вечерта на 9 септември в Орхоменос влязъл цял наказателен полк и пленил шестотин души. Част от немците останали в градчето, докато другите започнали да се придвижват към Дионис, където се криели партизаните.

Близо до село Орхоменос се намира най-древната в цяла Беотия църква, датирана от 874 г. и осветена в чест на Успението на Пресвета Богородица – храм на Скрипския манастир.

Било полунощ. Колоната немци се намирала на петстотин метра от храма, когато точно по средата на пътяедин от танковете внезапно спрял. Немците неочаквано видели пред себе си величествена Жена с издигнати нагоре ръце, която им преграждала пътя. Вторият танк се опитал да заобиколи първия, но паднал в канавка, а третият затънал в зеленчуковата градина, откъдето искал да премине.

На 10 септември, когато разсъмнало, немският военачалник Хофман поискал от жителите трактор, за да изтегли танковете. Последвало нещо необичайно: тежките машини били извлечени от трактора като празни кибритени кутийки.

— Чудо, чудо! — възкликнал немският военачалник и помолил местните жители да го заведат в църквата.

В стоящата на иконостаса икона на Божията Майка немецът познал Жената, която преградила движението на колоната. Той паднал на колене и извикал:

Тази Жена ви спаси! Почитайте Я и Я прославяйте! Орхоменос бил спасен. Хофман дал заповед да освободят шестотинте обречени на смърт пленници и се зарекъл, че до края на войната градът няма да бъде докоснат. Жителитеблагодарили на Застъпницата Богородица за спасението си и Я прославили.

Слънцето започнало да залязва. Танковете заминавали с отпуснати надолу оръдия, бидейки победени от Поборницата Войвода на Орхоменос.

Оттогава 10 септември станал празник. Почти всяка година, до самата си смърт, Хофман пристигал на този празник. Той подарил освен това огромна свещ на Богородица и дал пари за изписването на първата икона с изображение на станалото чудо.

 

skripskaia_ikona1 Всемирното Православие - ЧУДОТО НА СКРИПСКАТА ИКОНА НА БОЖИЯТА МАЙКА