260206.b Всемирното Православие - ИКОНА НА ИИСУС ХРИСТОС ОЦЕЛЯ КАТО ПО ЧУДО В ПРАВОСЛАВЕН ХРАМ В МОСУЛИкона на Христос оцеля по чудесен начин в православен храм в Мосул, Ирак, под самия купол и остана абсолютно невредима посред хаоса и руините, оставени от терористичната групировка „Ислямска държава“, съобщава  Седмица, цитирайки Christiantoday.

Група хуманитарни работници открили истинско чудо в руините на православен храм в централната част на Мосул, след освобождението му. То било запечатано на видео.

«Намираме се на мястото на унищожената православна църква в центъра на Мосул – обяснява репортерът Мат Уилингхем от благотворителната организация Preemptive Love. Ще се задържим тук за минута, за да видите с очите си мащаба на разрушенията. Ето ги разбитите на парченца полилеи, ето ги руините, тук още се вижда черният флаг на „Ислямска държава“. Всичко това изглежда страшно. На мястото, където е бил олтарът, е останал само дълбок кратер - очевидно от взрива на мина».

Валид, местен мюсюлманин от групата на Уилингхем, забелязал нещо необикновено. «Когато ние с нашия приятел си проправяхме път през развалините, той изведнъж извика към нас: «Погледнете тук»! Сочеше ни някъде нагоре, подигнахме глави и видяхме това зашеметяващо чудо» разказва репортерът. - Камерата беше уловила във фокуса си свода на храма, където се виждаше невероятна, сякаш летяща в небесата икона на Господ Иисус Христос, спасена по чудесен начин от омразата и разрушението.

В блога си Уилингхем признава, че просто е застинал на мястото си, зашеметен и безмълвен, и гледайки към иконата, не можел да сдържи сълзите си. «Това беше толкова неочаквано и прекрасно, - коментира репортерът. – Сред цялата тази разруха и хаос, сред този апотеоз на безчовечност, убийство, зверска омраза и разгром… и изведнъж чистият поглед на Господ от небето. Сякаш пред нас се разкри чистото езеро на любовта и вярата – споделя Уилингхем. Гърлото ми се стегна. Тази любов и надежда … просто ни остави без дъх. Този поглед от небето прониза сърцата ни, като изстрел в упор. Имахме такъв тежък, страшен ден… а тук ни ободри и очисти великата любов и надежда».

Надежда именно това, от което сега, в тези страшни дни, остро се нуждаят многото жители на града и страната, които следят как иракските войски продължават настъплението, стремейки се напълно да освободят централната част на големия град.

Успоредно с настъплението постоянно нараства потокът от беженци от западната част на града, която все още се намира под властта на терористите. До днес, според данни на местната новинарска агенция Iraqi News, градът вече са напуснали повече от 30 хиляди бежанци.