4ae5531f3c3386674fb88662e93138e9 Всемирното Православие - ИЗВЕСТЕН ГРЪЦКИ БОГОСЛОВ ПРЕКРАТИ ЕВХАРИСТИЙНОТО СИ ОБЩЕНИЕ С ЕЛАДСКАТА ЦЪРКВА ЗАРАДИ КРИТСКИЯ СЪБОР (ОБНОВЕНО)Един от най-известните богослови в Гърция, почетният професор на Богословския факултет на Солунския университет протойерей Теодор Зисис прекрати евхаристийното си общение с Еладската православна църква поради неприемане на решенията на Критския събор, съобщава Кредо.ру. 

 
Отец
Теодор, по нареждане на Цариградския патриарх Вартоломей, имаше забрана да служи заради критиката на документите на Критския събор, и на 5 март 2017 г., в Неделята на Тържеството на Православието, от амвона на храма "Преп. Антоний Велики", в който той дълги години служеше, обяви, че престава да поменава Солунския митрополит Антим (Русаса).

Още на следващия ден владиката му наложи запрещение от служение и публична проповед в храмовете на Солунска митрополия. Освен това владиката извика о. Теодор на църковен съд, забрани му да пристъпва към Тайнството Евхаристия и го лиши от почетното звание „протопрезвитер“.

260457.p Всемирното Православие - ИЗВЕСТЕН ГРЪЦКИ БОГОСЛОВ ПРЕКРАТИ ЕВХАРИСТИЙНОТО СИ ОБЩЕНИЕ С ЕЛАДСКАТА ЦЪРКВА ЗАРАДИ КРИТСКИЯ СЪБОР (ОБНОВЕНО)Отец Теодор нарече гоненията против себе си несправедливи, прибързани и антиканонични“. Той подчерта, че в нарушение на законодателството забраните са му били наложени още преди делото да бъде разгледано в църковен съд. Отец Теодор (Зисис) изрази мнение, че прекратяването на поменаване не е канонично престъпление, „за подобна постъпка, в съответствие с 15 правило на Пето-шестия събор (861 г.), човек би следвало да бъде хвален, а не наказван».

В края на 2016 г. владиката Антим отправи „последно предупреждение“ към отец Теодор и отец Николай Манолис, предписващо да прекратят обсъжданията на резултатите от Критския събор и „призоваванията на вярващите към разкол и разделение на Църквата“. При това на двамата свещеника им беше временно забранено на служат, след писмото на Цариградския патриарх Вартоломей до предстоятеля на Еладската Църква архиепископ Йероним, в което се настояваше да бъде прекъснато Евхаристийното общение с критиците на Събора в Крит.

Особеното недоволство на Патриарх Вартоломей предизвикаха посещенията на група гръцки свещенослужители начело с отец Теодор Зисис в Грузия, България и Молдова. Във връзка с това предстоятелят на Цариградската Църква призова Атинския архиепископ да вземе необходимите мерки за увещаване „на действащите антицърковно и антиканонично“ клирици, поставяйки ги пред заплахата от „налагане на предвидените в свещените канони санкции“.

Както съобщи украинският Съюз на православните журналисти (СПЖ), на 18 ноември м.г. Цариградският патриарх Вартоломей публикува писмо до Атинския архиепископ Йероним, в което той изискваше „да се отрезвят“ клириците, подлагащи на критика проведения през юни 2016 г. Събор на о. Крит.

В момента двамата свещеници са призовани на църковен съд и най-вероятно ще бъдат низвергнати от сан. Отец Теодор (Зисис) призова митрополит Антим да прекрати съдебното преследване, да му даде възможност да служи в храма на преподобни Антоний Велики, без да споменава името на управляващия архиерей.

 + + +

"Всемирното православие" припомня, че Критският събор не е признат от четири Поместни православни църкви, включително и от Българската православна църква, която излезе със специално становище.