ad4c27d5ecc6664bb70e9de3512946ce Всемирното Православие - ВЛАДИМИР ГРОЙСМАН ПОСЕТИ ПАТРИАРХ ВАРТОЛОМЕЙ, ЗА ДА ТЪРСИ ПОДКРЕПА ЗА „ОБЕДИНЕНА ЦЪРКВА“По време на визитата си в Турция премиерът на Украйна Владимир Гройсман се е срещнал в Истанбул с Цариградския патриарх Вартоломей. За това съобщава пресцентърът на Кабинета на министрите.

По информация на пресслужбата, Владимир Гройсман e заявил, че украинците се стремят към единна Църква“ и изразил благодарност към Патриарха за „подкрепата на единството на украинското православие“.


„Молим се украинският народ да се обедини в една Църква. Цариградската Църква-майка ще ви помогне да получите такава обединена Църква – обещал Вартоломей. – Можем да бъдем оптимисти за бъдещето“.
Освен това патриарх Вартоломей изразил подкрепата си за украинците и заявил, че смята украинците не за чужденци, а „за любими духовни чеда на тази Църква-майка“.
Напомн
яме, че социологическо изследване, проведено през септември 2016 г. от фирмата „Юкрейниън социолоджи сървис“ показа, че 32 % от украинците са против идеята за единна поместна църква. 36 % са заявили, че този процес трябва да стане без вмешателството на политиците и държавата. Останалите вярващи не са се определили по въпроса за нейното създаване.