1440073815 Всемирното Православие - В ГЪРЦИЯ ПРИЗНАХА ЗА НЕВИННИ ПОДСЪДИМИТЕ ПО ДЕЛОТО СРЕЩУ ВАТОПЕДСКИЯ МАНАСТИРКакто предава Атинската новинарска агенция, Апелационният съд за тежки престъпления в състав от трима съдии е признал за невинни всички обвиняеми по делото за замяна на земи между правителството на Гърция и Ватопедския манастир. Снети са обвиненията срещу игумена на Ватопедски манастир на Атон - архимандрит Ефрем, монах Арсений и още 12 души по така нареченото дело за „свещената замяна" между Ватопедския манастир и държавата.

Скандалното дело се проточи няколко години и мнозина го смятаха за политическо. Така нареченият ватопедски скандал изигра важна роля в смяната на властта на предсрочните парламентарни избори в Гърция през 2009 г. В подкрепа на игумена Ефрем, който донесе Поясът на св. Богородица в Русия, се изказаха руското Министерство на външните работи и Руската православна църква.

Съдът постанови, че замяната на земи между правителството и Ватопедския манастир не представлява „скандал“, с решение на съда са признати за невинни всички подсъдими.

Девет години след началото на публикациите за спорната замяна правосъдието постанови, че в действията на страните не е имало никакъв зъл умисъл, и че те са невинни по отношение на предписваните им престъпления, включително лъжесвидетелстване. Пред съда прокурорът заяви, че в действията им не е имало никаква вина.

По делото бяха разпитани 32 души, но от повечето обвиненията бяха снети още по-рано, в частност, от ръководителя на канцеларията на премиера Константинос Караманлис - Янис Ангелу.

Бившият премиер Караманлис заяви, че днешното решение на съда „затваря голяма рана“.

„Днешното решение на гръцкото правосъдие показва мащаба на мизерността в делото срещу Ватопедския манастир. Целта беше очевидна – по всякакъв начин да бъде нанесен удар срещу тогавашното правителство. Клевета, лъжа, многогодишни терзания на невинни хора и техните семейства. Държавата претърпя щети в един много критичен период“, се казва в заявлението на Караманлис.

„Днешното съдебно решение затваря голяма рана. То възстановява правдата и честта на лицата, които бяха така несправедливо обвинявани. Макар и късно, светлината в крайна сметка побеждава тъмнината“ – каза Караманлис.

Скандалът се разрази през 2008 година. Манастирът предаде на държавата езерото Вистонида с крайбрежните територии по силно завишена цена в замяна на 260 ценни участъка земя, в това число и в Атина. Манастирът препродаде веднага тези участъци земя. Държавата призна замяната на земите, макар че оспорваше правото на монасите да владеят земи в близост до езерото, които, по твърдение на манастира, са му били подарени преди повече от хиляда години от византийски император. Скандалът беше предизвикан поради това, че замяната на земите е заверила нотариус, чийто съпруг по това време заемал поста министър. По данни на следствието манастирът бил измамил държавата с над 100 милиона евро.

В началото на 2012 г. архимандрит Ефрем прекара три месеца в затвора по обвинение в корупционни сделки с недвижимо имущество. За игумена, който в края на 2011 г. занесе в Русия почитаната православна светиня – Пояса на св. Богородица, се застъпиха руското Външно министерство и Руската православна църква. През лятото на 2012 г. Върховният съд на Гърция (Ареопагът) оправда игумена Ефрем по делото за възпрепятстване на правосъдието — второстепенно обвинение в делото за земите на Ватопедския манастир.

Всичко за делото "Ватопед" в нашата рубрика тук.