121659842fdedc225525690678ced2ed Всемирното Православие - ЧЕТИРИМА КЛИРИЦИ НА КРИТСКАТА ЦЪРКВА ПРЕКРАТИХА ПОМЕНАВАНЕТО НА СВОИТЕ АРХИЕРЕИЧетирима свещенослужители на полуавтономната Критска православна църква (в юрисдикцията на Цариградска Патриаршия): протойерей Гавриил Мазанакис, свещеник Емануил Сарис, свещеник Спиридон Даманакис и свещеник Павел Мазанакис – информирали своите митрополити, че прекратяват литургийното им поменаване, започвайки от Неделята на Тържеството на Православието, съобщава Седмица, с позоваване на Orthodoxia.info.


Свещениците обясняват действията си с „осъждане на всеереста на икуменизма и отхвърляне на Събота в Крит“.
По-рано Светият Синод на Критската православна църква, който се събра на 16 март 2017 г. на заседание в Ираклион, публикува следното заключително заявление:

«Св
етият Синод разгледа, в това число, решението на някои клирици на Критската Църква да прекратят поменаването на каноничните си епископи по време на Божествената литургия, тайнствата и другите църковни служби. Преосвещените йерарси на нашата Църква с пастирска любов и отеческа грижа призовават тези клирици да прекратят гореспоменатото си погрешно поведение. Светият Синод се надява на положителни резултати от тази среща и отлага прилагането на постановленията, предвидени от светите канони на Църквата и действащото законодателство».