261750.b Всемирното Православие - ПОВЕЧЕ ОТ 50 КИЛИИ НА АТОН ОТКАЗАХА ДА ПОМЕНАВАТ ЦАРИГРАДСКИЯ ПАТРИАРХДискусията, свързана с документите на Критския събор, а също и икуменическите заявления на Цариградския патриарх Вартоломей, който съобщи, че на 25 април 2017 г. планира за първи път да посети известната икуменическа общност Тезе във Франция и да участва в икуменическа молитва, станаха причина повече от 50 каливи на Атон да прекратят поменаването му на богослужение, съобщава Русская Народная Линия, цитирайки Интерфакс-Религия.

 

За това, че патриарх Вартоломей ще се моли заедно с еретици, съобщи гръцката новинарска църковна агенция „Ромфеа“. „На 25 април, в 12:00 патриархът ще участва в икуменическа молитва в общостта Тезе, в църквата на Примирението, която ще премине в присъствието на братя от общността и представители на различни християнски конфесии и младежки организации. След молитвата патриарх Вартоломей ще произнесе реч“ – съобщи агенцията.

По такъв начин атонските монаси решиха да изразят протеста си срещу икуменическия курс на своя Предстоятел. Повече от 50 килии на Света Гора – Атон, вече прекратиха поменаването му, още два манастира са на крачка от това. Не е изключено обителите да се откажат да поменават патриарха, ако Вартоломей не се вслуша в гласа на Атон и не отмени икуменическата молитва в Тезе, съобщава гръцкият сайт «Vimaorthodoxias».

Атон е особена самоуправляема административна единица в състава на гръцката държава, с център в градчето Карея. В момента на Света Гора действат 20 манастира, както и редица килии и скитове.

Върховната власт на полуостова принадлежи на Свещения Кинотис. Той се състои от представителите на 20-те манастира, между които е разделена цялата територия на Атон. Кинотисът управлява въз основа на устава на Света Гора, утвърден от гръцката Конституция.

Светската власт на полуострова е представена от губернатора на Атон, който осъществява надзор за изпълнение на устава на Света Гора и е подчинен на Външното министерство на Гърция. В религиозно отношение Атон се намира под юрисдикцията на Цариградския патриарх. В настояще време обаче на Света Гора вече има манастир, който прекрати да поменава патриарх Вартоломей – това е обителта Есфигмен.

Сега към нея може да се присъединят още два манастира…