Тялото на Ленин трябваше да бъде изнесено от мавзолея веднага след разпада на СССР. Това заяви главата на синодалния Отдел за външноцърковни връзки Волоколамският митрополит Иларион в програмата Църквата и светът“ („Церковь и мир).

„Бих казал, че сме закъснели с тези решения вече с четвърт век. Те трябваше да бъдат приети веднага. Когато премахнаха паметника на Дзержински от площад „Дзержински“, тогава трябваше да бъде изнесено и тялото на Ленин от мавзолея“ – заяви Волоколамският митрополит Иларион.

Той отбеляза, че „след като не сме го направили тогава“, сега трябва да дочакаме „момента“, когато „около този въпрос в обществото ще има съгласие“.

Представителят на РПЦ подчерта, че „имената на терористи и революционери“ не трябва да бъдат „увековечавани в нашите градове“, паметниците на „тези хора“ не трябва да „стоят на нашите площади“, а „мумифицираните тела на тези хора не трябва да се оставят на всеобщо изложение“. Той отбеляза, че човек „трябва да бъде погребан в земята“, тъй като „мавзолеят и мумифицираното тяло“ са „онази реликва от миналото, от която отдавна следваше да се откажем“. Според Волоколамския митрополит Иларион, Владимир Ленин не трябва да бъде погребан по „православен обряд и традиция“, защото е бил „вероотстъпник и богохулник“. Той трябва да бъде погребан „по този обряд, който е заслужил“.

През януари 2016 г. Дмитрий Песков, прес-секретарят на президента на Русия, заяви, че в настоящия момент въпросът за погребването на тялото на Ленин не стои на дневен ред.