f546c6bc888ce37a583b2fdb1cd6604b Всемирното Православие - В АМЕРИКА ОТКРИХА НЕТЛЕННИ МОЩИТЕ НА СВЕТИ МАРДАРИЙМощите на свети Мардарий (Ускокович) са били открити в основания от него манастир „Св. Сава“ в Либертвил, щата Илинойс (САЩ), пише Правмир.

На 4 май Новограчаницкият епископ Лонгин от Средно-Западноамериканската епархия на Сръбската православна църква отслужил Божествена литургия в манастира „Св. Сава“, преди да се пристъпи към откриване на мощите.

В хода на ексхумацията свещенослужителите се сблъскали с трудност. Оказало се, че гробът с мощите на свети Мардарий се намира в циментова крипта.

Когато отворили гроба, намерили, че тялото на свети Мардарий е добре запазено. Костите на краката били златисто-жълтеникави. Ръцете на светеца държали кръст. Ясно се виждали неговата кожа, нокти и коса.

Светите мощи на преподобния били извадени от гроба и поставени за оглед върху две каменни плочи. Цялото облачение и дрехата били внимателно отстранени, за да не се повредят мощите.

Когато всички покрови били свалени, станало ясно, че светите мощи, от коленете нагоре, са цели, макар и много крехки. Косите на главата и на брадата изглеждали така, сякаш той току що е починал. Виждали се веждите и миглите на затворените му очи. Освен това ушите били цели.

След отстраняването на праха от тялото светите мощи били промити с топла вода и бяло вино, обработени били и с елей. След измиването и помазването мощите били увити в памук и лен и поставени във временен метален ковчег, до канонизацията на свети Мардарий през юли 2017 г.

Епископът на Сръбската православна църква Мардарий (1889 - 1935) бил управляващ сръбските църковни общини в САЩ. Манастирът „Св. Сава“ е строен в периода на голямата депресия в края на 20-те и началото на 30-те години на ХХ век.

Мардарий починал на 12 декември 1935 г. в Америка. Бил погребан на 18 декември в манастира си. Причислен е към лика на светиите от Архиерейския събор на Сръбската православна църква, състоял се от 14 до 29 май 2015 г. Определено било паметта на св. Мардарий да се празнува на 12 декември.