3df945eab0cde2d0f269ee7c6f309f72 Всемирното Православие - УЧЕНИ: "ВЯРАТА В БОГА Е ПОЛЕЗНА НЕ САМО ЗА ДУШАТА, НО И ЗА ТЯЛОТО"Проведени в Дания изследвания показват, че хората, които вярват в Бога, имат по-добро физическо и психическо здраве. Това пише „Комсомольская правда“, позовавайки се на The Copenhagen Post.

Религията, начинът на живот на вярващите и съвкупността от тези фактори оказват благотворно влияние върху човека.

 

Учените от Института за медицински изследвания в университета в Южна Дания (SDU) са публикували статия в списание «Религия и здраве», според която ефектът, който оказва вярата, се оказал по-силен, отколкото се е смятало.

Учени от SDU забелязали, че мнозина болни, умствено и физически немощни хора най-често се обръщат към религията, когато заболеят. По такъв начин те изкривяват резултатите от предишни изследвания.

«Ако можехме да изчистим всички изследвания от тези хора, «закъсняващи» по пътя към вярата, тогава вероятно щяхме да видим още по-големия положителен ефект от живия религиозен живот, в която вярата поставя пред човека цел на живота, позволява му по-леко да се справя с кризите» – смята доц. Нилс Кристиан Хюит от SDU.

Обзорът на проведените изследвания за връзката между религията и здравето в статията «Вярата планини повдигапланините се повдигат от вярата» показва, че 72 % от запитаните посочват положителна връзка между вярата и психическото здраве на човека, 16 % посочват негативна връзка и 12 % не виждат никаква връзка.