5cdd29892f7551bfb115931c1e9c71ab Всемирното Православие - ПРЕМИЕРЪТ НА КАНАДА ПОИСКА РИМСКИЯТ ПАПА ДА СЕ ИЗВИНИПремиерът на Канада Джъстин Трюдо на среща с Римския папа Франциск във Ватикана поиска от него да се извини за негативната роля на Католическата църква в канадската система за училищно образование, съобщава Взгляд.

По думите на Трюдо, Католическата църква «в продължение на много десетилетия е допускала злоупотреби по отношение на децата от коренното население».


Как
то отбелязва изданието, от средата на 80-те на XIX век в църковните училища-интернати от цяла Канада довеждали деца от семействата на местни жители, с цел да бъдат «асимилирани в канадското общество». За това време почти 150 хиляди деца на аборигени са били насилствено изведени от семействата им.


В ц
ърковните училища на децата на аборигените било забранено на говорят на роден език, в учебните заведения се практикувало сексуално и физическо насилие. Стотици възпитаници на подобни заведения са завършили живота си със самоубийство.


Последн
ото такова училище било закрито под обществен натиск едва през 1996 година.