2Q== Всемирното Православие - МАКЕДОНСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА ЗАСТАВА ЗАД ДОГОВОРА ЗА СЪТРУДНИЧЕСТВО МЕЖДУ БЪЛГАРИЯ И МАКЕДОНИЯ Църквата "Св. Климент Охридски" в Скопие

Светият архиерейски Синод на МПЦ-ОА след днешното си заседание излезе с Изявление, публикувано и на официалния ѝ сайт, в което, като се припомня, че през настоящата юбилейна година за МПЦ - ОА, правителствата на Р България и Р Македония подписаха Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество, се изтъква, че този акт може да послужи като модел за решаване на останалите открити въпроси от миналото с цел да се изгражда общото бъдеще между братските съседни народи в рамките на процесите на евроинтеграция.

В Съобщението се казва още че, такива договори могат да помогнат и в решаването на църковните въпроси и да окажат конструктивно отражение в изграждането на отношенията между църковните структури в региона.

Синодът изразява надежда, че наближава времето, когато всеправославната църковна пълнота ще признае и приеме македонската църковна реалност, въплътена в автокефалната МПЦ - ОА.

Съобщението е следното:

САС на МПЦ в навечерието на централното тържество по повод 50 години от възстановяването на автокефалността на МПЦ - ОА", която ще се проведе в деня на Събора на всички македонски светии, на 30 септември и 01 октомври 2017 г., в Охрид, отправя тържествен призив към предано верния народ, честното свещенство и преподобното монашество да вземе участие в съвместната прослава и споделена радост на тази голяма църковна годишнина - 50 години просъществуване на автокефалния статут на МПЦ - ОА в семейството на поместните Православни църкви.

В тази юбилейна година за МПЦ - ОА, правителствата на Република България и Република Македония подписаха Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество - акт, в който може да се разпознае модел за решаване на откритите въпроси от миналото с цел да се изгражда бъдещето между братските съседни народи в рамките на процесите на евроинтеграция.

Такива договори, освен регулиране в социалната сфера, могат да помогнат и в решаването на останалите открити църковни въпроси и да окажат своето конструктивно отражение в изграждането на отношенията между църковните структури в региона.

След полувековно просъществуване на автокефалният статут на МПЦ – ОА, Синодът изразява надежда, че наближава времето, когато всеправославната църковна пълнота ще признае и приеме македонската църковна реалност, въплътена в автокефалната МПЦ - ОА.

Снимка: Wikiwand