43884ac65cb34eabfae67e189270f80d Всемирното Православие - ПРЕДСТОЯТЕЛЯТ НА УКРАИНСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА МИТРОПОЛИТ ОНУФРИЙ ПРИЗОВА ЗА УСИЛВАНЕ НА МОЛИТВИТЕ ЗА ЗАПАЗВАНЕ НА КИЕВО-ПЕЧОРСКАТА ЛАВРАНа 13 октомври 2017 г., в навечерието на празника Покров на Пресвета Богородица (по стар стил - б.ред.), по време на богослужението предстоятелят на Украинската православна църква (УПЦ) се обърна към паството с просба за молитвена подкрепа на Киево-Печорската обител, по отношение на която се готвят провокации, съобщава Информационно-просветният отдел на УПЦ.Блаже
ният митрополит Киевски и на цяла Украйна Онуфрий отслужи всенощно бдение в Успенската катедрала на Свято-Успенската Киево-Печорска лавра. Поздравявайки паството с празника Покров на Пресвета Богородица, архипастирът призова паството да се моли, предвид готвещите се провокации по отношение на Киево-Печорската лавра:

 «Божията Майка е покровителка на целия християнски род и на цялото човечество. Утре е голям празник, но се носят слухове, че в утрешния ден се готвят провокации срещу нашата света обител и срещу Църквата. И аз прося, скъпи братя и сестри, вашите молитви Божията Майка да ни покрие от всяко зло». За да подкрепят молитвено манастира, вярващите от Украинската православна църква могат да четат акатиста на Покров Богородичен или акатиста «Радвай се, Невесто неневестна».

Преди това наместникът на Свято-Успенската Киево-Печорска лавра Вишгородски и Чернобилски митрополит Павел говори за заплахата от нападение и отвличане на светини от радикалистите в дните на празника Покров Богородичен. Също и Службата за сигурност на Украйна потвърждава възможността от провокации срещу Киево-Печорската лавра на Покров Богородичен.