279181.p Всемирното Православие - НАВПАКТСКИ МИТРОПОЛИТ ЙЕРОТЕЙ: „ДИАЛОГЪТ НА ПРАВОСЛАВНИТЕ С КАТОЛИЦИТЕ, ОСЪЩЕСТВЯВАН В НАСТОЯЩЕ ВРЕМЕ, Е БЕЗПЕРСПЕКТИВЕН И ОПАСЕН“Известният гръцки богослов коментира богословския диалог, осъществяван между представителите на Православната църква и католиците.

„Вярвам, че диалогът между православни и римо-католици е порочен в основата си.

Първо, липсва единство между Православните църкви, продължават да възникват сериозни вътрешно-православни проблеми. Представителите на нашата Църква осъществяват диалог, а ето, резултатите не се изнасят на обсъждане от свещеноначалието за приемане или отхвърляне.

Освен това се игнорира необходимата еклезиологическа предпоставка, съгласно която Църквата е Тяло Христово. Напротив, вместо това се предлага формулировката в светлината на Света Троица“, която обслужва икуменически задачи.

Вече подписаните текстове са неприемливи от гледна точка на богословието и еклезиологията. Те се подписват едновременно от православни и римокатолици, а между тях съществуват различни еклезиологически представи и тези текстове с нищо не задължават папата, който смята себе си, че е над Вселенските събори. При това [у римо-католиците] се съхраняват сериозни еретически заблуждения, такива като filioque или actus purus, които те не могат да преразгледат.

Този диалог е безплоден и, естествено, опасен.

Аз вярвам, че без да се има предвид богословието на свети Григорий Палама – великия Отец на Църквата, не може да се води никакъв богословски диалог. И в това се състои недостатъкът [на осъществявания днес] богословски диалог на Православната Церква с инославните християни“.