Monah%20Kalistrat Всемирното Православие - НОВО МОНАШЕСКО ПОСТРИЖЕНИЕ В ЗОГРАФСКАТА СВЕТА ОБИТЕЛ НА СВ. ГОРА АТОН

Монах Калистрат

В навечерието на Рождество Христово на 24 декември стар стил (6 януари по гражданския календар) в славянобългарския манастир "Св. вмчк Георги Зограф" на Света гора Атон се извърши пострижение в малка схима на послушник Руси Стоянов Русев. Под мантия пред св. олтар послушникът беше доведен от духовния си старец схиархимандрит Амвросий, игумен на манастира. Пострижението извърши чредният свещеник йеросхимонах Кирил. Името дадено от духовния старец на възприелия пострига е Калистрат, което в превод означава "Добър воин".

Последованието се извърши на Малкия вход на св. Литургия в присъствието на братството на манастира и на около 40 гости от България, Грузия, Сърбия, Молдова, Гърция и Русия и монаси от други светогорски обители, дошли за тържеството.

След края на богослужбата литийно шествие отведе отец Калистрат в килията на монаха, където той получи напътствия от стареца си и поздравления от братството и гостите на манастира.

Поклонниците от чужбина използваха случая да благодарят за гостоприемството на игумена и да засвидетелстват, че църковната общност следи внимателно опитите за дискредитация на Зографската св. обител от страна на компрометирани личности, които се водят от кариеристични и користни подбуди, преминаващи обаче във вражда с Православието. Беше изразено убеждението, че тези хора ще бъдат скоро разобличени от отговорните нива на свещената йерарахия на БПЦ като провокатори на разкол и смут в Христовата Църква.

~~~~~~~~~~~~~~

Монах Калистрат Зографски е известен в света като Руси Ст. Русев, църковен публицист, първи координатор за Софийска св. митрополия на Стратегията за духовна просвета, катехизация и култура на БПЦ-БП, в изработването на която взима активно участие през 2012 г. Руси Русев е създател и дългогодишен завеждащ на Енорийския издателски център при столичен храм "Св. св. Кирил и Методий", който работи с благословението на председателя на храма ставр. ик. Александър Георгиев за разпространението на разнообразна православна периодика и книжнина. Той е и автор на многобройни статии в църковния и периодичния граждански печат и на книгите на православна тематика "За Божиите знаци и правото да се вглеждаме в тях" и "Пособие в помощ на проектанта и строителя на православния храм".

 

DSC_0065 Всемирното Православие - НОВО МОНАШЕСКО ПОСТРИЖЕНИЕ В ЗОГРАФСКАТА СВЕТА ОБИТЕЛ НА СВ. ГОРА АТОН

 

 

Монашеското пострижение на новия брат на Зографската св. обител

 

 

 

 

 

 

 

 

DSC_0071 Всемирното Православие - НОВО МОНАШЕСКО ПОСТРИЖЕНИЕ В ЗОГРАФСКАТА СВЕТА ОБИТЕЛ НА СВ. ГОРА АТОН

 

 

Монах Калистрат с духовния си отец схиархим. Амвросий

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Текст: славянобългарски манастир "Св. вмчк Георги Зограф"
Снимки: йеромонах Юстин Зографски
Страницата подготви: Десислава Панайотова