mm_1518952133 Всемирното Православие - ПОСЕЩЕНИЕТО НА МИТРОПОЛИТИТЕ НИКОЛАЙ И КИПРИЯН С ПРЕЗИДЕНТА НИ В МАКЕДОНИЯПловдивският митрополит Николай и Старозагорският митрополит Киприян бяха част от българската официална делегация, която придружи президента Румен Радев по време на визитата му в Република Македония. С цел ускоряване и подобряване на диалога между двете сестрински църкви, се състояха срещи с представители на Македонската православна църква.

На въпрос на Сител Телевизија кога е възможно да се стигне до съслужение между Българската и Македонската църква, Старозагорският митрополит Киприян отговори:

- Тогава, когато има Божията воля, тогава, когато има разбирателство и мир между двете Църкви, тогава, когато има единомислие в Христа и изразяваме своята обич един към друг като братски народи и братски църкви, би могло да стане.

- Кога може да очакваме това? Ето, вие сте в Македония, може и да се случи нещо такова сега тук?

– Казвам, когато е Божията воля и Божието благословение, тогава ще се случи – поясни владика Киприян.

На свой ред Пловдивският митрополит Николай каза:

– Във вярата в Бога, в надеждата и любовта страх няма. Да бъдем едно в Христа. Този труд за постигане на това единство е благословен и аз съм сигурен, че всеки такъв почтен и честен труд от страна на всички поместни Православни църкви за постигане на единството на светото Православие ще се увенчае с успех. Защото Бог иска да бъдем едно в Неговото име.

Старозагорският митрополит Киприян, който е председател на Синодалната архиерейска комисия за преговори с Македонската църква, обясни целта на разговорите му с македонските църковни представители:

–При положение, че Македонската православна църква припознава Българската православна църква като майка, БПЦ да помогне за нейното канонично единство в поместния православен свят.

 

mm_1518955216 Всемирното Православие - ПОСЕЩЕНИЕТО НА МИТРОПОЛИТИТЕ НИКОЛАЙ И КИПРИЯН С ПРЕЗИДЕНТА НИ В МАКЕДОНИЯ