284214.p.jpg?0 Всемирното Православие - ПРАВОСЛАВНИ ХРИСТИЯНИ БЯХА УБИТИ НА СИРНИ ЗАГОВЕЗНИ В ДАГЕСТАНДве от жертвите: д-р Людмила Щербакова и Вера Гавриловна Моргунова

На 18 февруари след вечерното богослужение на Сиропусна Неделя, когато в православните храмове се извършва взаимно опрощаване преди Великия пост, 22-годишният дагестанец Халил Халилов застрелял четири жени и ранил тежко три, една от които починала по-късно в болницата.

Това се случило около 16:30 ч. пред храма „Св. великомъченик Георги Победоносец“ в град Кизляр (Дагестан).

Нападателят викал „Аллах акбар и стрелял с ловно оръжие.

По това време в храма имало много хора, вкл. майки с деца, бременни жени и възрастни хора. След първите изстрели вратите на храма били затворени, но престъпникът напирал да влезе с взлом. При опит да бъде задържан той ранил двама полицаи, след което бил убит.

Терористът Халил Халилов се оказал жител на село Рассвет, Тарумски район на Дагестан. В дома му били открити оръжие, патрони и нож. По-рано той записал видео-послание с клетва за вярност към ИГИЛ (т.нар. Ислямска държава), от което става ясно, че убийството на беззащитните жени пред православния храм е „отмъщение за убийството на мюсюлмани в Сирия“.

Убиецът призовавал поддръжниците си да извършват терористични нападения в Русия, в това число по време на Световното първенство по футбол. Той съветвал да се запасяват с оръжие, за да атакуват по всякакъв начин дошлите на спортните мероприятия зрители, предава telegram-канал Directorate 4. Същият източник съобщава, че за убийствата в Кизляр отговорност поела „Ислямска държава“.

 На официалия сайт на Министерство на здравеопазването на Дагестан беше публикуван списък на загиналите и ранените.

Убити:

  1. заслужилият лекар на Република Дагестан Людмила Георгиева Щербакова,
  2. председателят на Съвета на ветераните от войната, тружениците в тила и ветераните на труда от Кизлярски район Вера Гавриловна Моргунова,
  3. Надежда Сергеевна Терлиян,
  4. Ирина Сосиковна Мелкомова,
  5. Вера Сергеевна Блинникова.

При стрелбата пострадали:

  1. Надежда Николаевна Кушнарева,
  2. Наталия Александровна Плетухина,
  3. старши сержант и сътрудник в Росгвардия Солтансойгид Елбрусович Хизриев,
  4. полицейски сержант Магомед Абакарович Рамазанов.

Две от загиналите са родни сестри, едната от тях е лекар, позната на всички в Кизляр, другата е обществен деятел, много активно помагаща в храма. Третата е бедна жена, просеща милостиня пред храма. Четвъртата е дългогодишна преподавателка, която организирала поклоннически пътувания в Дивеево, Валаам и др.

Една от последните публикации на Вера Сергеевна Блинникова на страницата ѝ в социалната мрежа „Одноклассники била: „Кои сме ние, че да не си прощаваме един друг обидите, ако дори Бог ни прощава греховете?“

Съболезнования към роднините на загиналите и ранените поднесоха Светейшият руски патриарх Кирил, Махачкалинският и Грозненски архиепископ Варлаам, временно изпълняващият длъжността президент на Република Дагестан Владимир Василев, президентът на Чеченската република Рамзан Кадиров и много други.

В Патриаршеското съболезнование се казва: „Загинаха наши сестри в Христа, излизащи от църква след Божествената служба. Убийството на невинни хора на прага на храма е страшно и цинично престъпление, което няма и не може да има никакво оправдание. Да извършат това могат само тези, чиито сърца са изпълнени със сатанинска злоба и ненавист, у които го няма духът на мира и любовта“. Пресаташето на Патриаршията свещеник Александър Волков заяви: „Предстоятелят на Руската църква оценява това чудовищно престъпление в навечерието на Великия пост като провокация, целяща да предизвика противопоставяне между православни и мюсюлмани, които от векове живеят в мир в Кавказ“.

irina Всемирното Православие - ПРАВОСЛАВНИ ХРИСТИЯНИ БЯХА УБИТИ НА СИРНИ ЗАГОВЕЗНИ В ДАГЕСТАНУбитата Ирина Мелкомова

Жертвите на терористичния акт в Кизляр са щели да бъдат много повече, ако не е била бедната (рус. нищенка) Ирина Мелкомова.

Енориашите я наричали блажената Ирина. Тя често седяла на пейката до храма и просела милостиня. Вярващите я познавали добре и ѝ помагали – кой с пари, кой с продукти.

Именно тя отвлякла вниманието на терориста. Като видяла мъжа да стреля, тя се затичала право към него. Закрещяла и започнала да го удря с чантата си. Той я прострелял в гърдите, после още веднъж. След това тя паднала и повече не станала. Раните били смъртоносни. Именно тези нейни героични действия дали възможност на настоятеля на храма отец Павел да затвори здраво вратите на църквата, където се намирали десетки хора. Терористът напирал да влезе, но ключалката издържала...

В понеделник в храмовете на Махачкалинска епархия ще бъдат отслужени панихиди за загиналите.

 

 284213.p.jpg?0 Всемирното Православие - ПРАВОСЛАВНИ ХРИСТИЯНИ БЯХА УБИТИ НА СИРНИ ЗАГОВЕЗНИ В ДАГЕСТАН

 

 

 

 

 

 

 

284212.p.jpg?0 Всемирното Православие - ПРАВОСЛАВНИ ХРИСТИЯНИ БЯХА УБИТИ НА СИРНИ ЗАГОВЕЗНИ В ДАГЕСТАН

 

 

 

 

Храмът "Св. вмчк Георги Победоносец" в гр. Кизляр (Дагестан)