IlOue0_5aa588cadee000_07910670-tmb-750x428xfill Всемирното Православие - ПРЕДСТОЯТЕЛЯТ НА УКРАИНСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА: „КРЪСТЪТ ОСВЕЩАВА ЧОВЕКА И ГО ПРЕДПАЗВА ОТ ВСЯКО ЗЛО“ Предстоятелят на Украинската православна църква (УПЦ) каза, че обичаят в домовете да има кръст и той да бъде поставян на местата на важни събития, показва неговото изключително значение в нашия живот.

"С кръста се побеждава всяко зло, което съществува в света. Кръстъттова е нашата похвала и слава".

 

С тези думи Блаженият Киевски и на цяла Украйна митрополит Онуфрий се обърна към народа на Кръстопоклонна неделя.

„Някога в древността на кръст приковавали най-страшните разбойници, той бил оръдие на най-позорна смърт. Но в резултат на спасителния подвиг на Иисус Христос той стана славно оръдие на живота“, – подчерта архипастирят, цитиран от Информационно-просветния отдел на УПЦ.

Предстоятелят напомни, че всеки християнин трябва да носи кръстче на гърдите си.

„Много добре правят хората, които често осеняват себе си с кръстното знамение, съпроводено с молитва - продължи владиката - това привлича Божията благодат и силата на животворящия Кръст освещава такъв човек още повече“.

Обяснявайки традицията в средата на Великия пост да се изнася светият животворящ Кръст за поклонение, митрополит Онуфрий го нарече жезъл за помощ и сила“.

Когато пътникът преодолява определена част от своя път, обикновено той се уморява, силите му се изтощават. И тогава му дават тояга, с която да продължи нататък. Кръстът е този жезъл на силата Божия, който ни помага да извървим пътя на поста - път, водещ човека към светата Пасха, към Възкресение Христово“, заключи той.