w1056h594fill Всемирното Православие - НАЙ-ДЪЛГОТО ЛИТИЙНО ШЕСТВИЕ: ПРАВОСЛАВНИ ХРИСТИЯНИ ЩЕ ОБХОДЯТ ПОЛОВИН РУСИЯНа 15 март в Санкт Петербург стартира четиримесечно литийно шествие, организирано от движението "За жизнь!" („В името на живота!“). Главната му цел е общата молитва за прекратяване на абортите. За четири месеца участниците в него ще изминат пеша около 2700 километра – от Царско Село до Ганина Яма (Екатеринбург).

Толкова дълго литийно шествие е безпрецедентно явление в историята на Руската Църква.

Сергей Чесноков за идеята за най-дългото литийно шествие

Датите, маршрутът, продължителността на литийното шествие не бяха случайно избрани – мероприятието е във връзка със столетието от разстрела на царствените страстотерпци – император Николай II и семейството му. Царско Село, откъдето тръгва кръстният ход, дълго време е било дом на последния руски император, а крайният пункт Ганина Яма е мястото, където трагично загиват той и неговото семейство.

Символична е и датата  15 март. Това каза пред телевизионния канал „Царьград" координаторът на движението "За жизнь!" Сергей Чесноков: 15 март  това е денят, която се е появила иконата на Владичицата Богородица („Державная“) и денят на отказването на Николай II от престола. Тогава, преди 100 години, в средата на Великия пост народът излязъл на улиците, започнала революцията".

Кървавата братоубийствена война, следствие от тази революция, прераснала във война на родителите с техните деца, тъй като през 1920 г. в Русия (за първи път в света!) били легализирани абортите. Затова основната цел на литийното кръстно шествие, организирано от движение "За жизнь!", е молитвата за прекратяване на детоубийството:

Детоубийството в Русия започнало именно след революцията, когато народът отхвърлил законната власт. След като царското семейство загинало, започнало самоизтреблението на руския народ. Отначало това била братоубийствена гражданска война, а после тя прераснала във война на родителите срещу техните деца, тъй като през 1920 г. за първи път в света били легализирани абортите".

Поради изкуствено прекъсване на бременността населението на Русия всяка година губи стотици хиляди деца. Така по данни на Росстат (Руски статистически институт – б.пр.), през 2016 г. са направени 836 хиляди аборти. Във връзка с това Сергей Чесноков напомни думите на руския учен Дмитрий Иванович Менделеев, който прогнозирал, че към края на XX век в Русия ще живеят около 600 милиона души. Но в дадения момент те наброяват дори по-малко от 150 милиона, и най-високата смъртност е тази на неродените деца.

Преди тръгването за Царско Село участниците се събраха в московския храм „Покров на Пресвета Богородица“ в Ясенево, където получиха благословение от неговия настоятел архимандрит Мелхиседек (Артюхин).

Как ще премине най-дългото кръстно литийно шествие

Както подчертаха организаторите, инициативата за проведеждане на кръстния ход от Петербург до Екатеринбург е дошла от народа. И всички хора, решили се да участват в него, извършват своя малък подвиг: някои ще изминат част от пътя, някои всичките 2700 километра.

На богомолците им предстои да преминат през 98 села и градове в 18 епархии на Руската православна църква. Населените места са избирани на принципа на гостоприемството: повече от половин година маршрутът се съгласува с местните епархии. Нощувките ще се осигуряват от храмовете и манастирите. Освен това по пътя ще бъдат организирани мероприятия в регионалните отдели на движението "За жизнь!"  в центровете за закрила на майчинството.

Участниците в литийното шествие ще носят Фьодоровската икона на Божията Майка, която е тясно свързана с царското семейство. Именно тази икона осветила възкачването на престола на първия представител на Романови – цар Михаил Фьодорович.

Когато Бог е на първо място, всичко останало си идва на мястото"

Архимандрит Мелхиседек (Артюхин) за просветителската мисия на литийните кръстни шествия и поклонничествата.

Преди да се отправят за Царско Село, участниците се събраха в московския храм „Покров на Пресвета Богородица“ в Ясенево, където получиха благословение от неговия настоятел архимандрит Мелхиседек (Артюхин). Той произнесе пред богомолците напътствено слово и отслужи молебен.

В интервю пред кореспондента на телевизия "Царьград" отец Мелхиседек разказа за значението на поклонническите пътувания и литийните кръстни шествия:

„Всяко литийно шествие и всяко поклонничество – това е преди всичко молитва. В Евангелието Господ казва: „Където са двама или трима събрани в Мое име, там съм Аз посред тях“. Много пъти съм участвал в поклоннически пътувания, много пъти съм бил на литийни шествия. Това е едно особено чувство, особен род молитва. Понякога ние самите не можем да се молим с ум и сърце, и тогава за нас се молят мнозина други“.

Свещеникът отбеляза и просветителската мисия на четиримесечното кръстно литийно шествие от Царско Село до Ганина Яма:

Хората тръгват, за да си спомнят и осъзнаят събитието отпреди сто години, така че да няма никога повече кръвопролитие по нашата земя. И за да има време да помислят за нашата история. Когато видят литийното шествие, хората ще питат, за какво се прави то, на кого е посветено, откъде идва и накъде отива? И ще вървят от Царско Село до Ганина Яма – тук, където царското семейство прие мъченическия си подвиг“.

В заключение трябва да се отбележи, че мероприятието е съгласувано с Руската провославна църква. Поканват се всички желаещи православни християни да вземат участие в него. Подробна информация за провеждането му има на сайта на движението "За жизнь!".

 

%D0%BC%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%B1%D0%B5%D0%BD Всемирното Православие - НАЙ-ДЪЛГОТО ЛИТИЙНО ШЕСТВИЕ: ПРАВОСЛАВНИ ХРИСТИЯНИ ЩЕ ОБХОДЯТ ПОЛОВИН РУСИЯ

 

 

 

Молебенът преди началото