2-9-e1522233791274 Всемирното Православие - ИКОНА НА СВ. ЙОАН ШАНХАЙСКИ СЕ ИЗОБРАЗИ ВЪРХУ СТЪКЛО В МАНАСТИРА „СВ. САВА ОСВЕЩЕНИ“На 18 декември 2012 г., на храмовия празник на манастира „Св. Сава Освещени“ в град Мелитопол (Украйна), настоятелят на църковната община „Преподобни Йоан Шанхайски“ (село Калинов мост, Полтавска област), игумен Серапион (Медведев) донесъл за поклонение в манастира частица от мощите на св. Йоан Шанхайски и Сан-Франциски Чудотворец.

Като подарък той поднесъл на игумена на обителта малка икона с лика на този светец. Оттогава тя заемала почетно място в храма.

След шест години било взето решение да се направи нов кивот за иконата. Когато кивотът бил вече готов, йеромонах Антипа започнал да демонтира иконата и с учудване забелязал, че образът на светеца се е изобразил изцяло върху стъклото. Това се случило на 5 март 2018 година.

На 17 март 2018 г. по време на всенощното бдение стъклото с изобразилата се икона било показано на настоятеля на манастира Високопреосвещения Запорожки и Мелитополски митрополит Лука, който засвидетелствал чудото.

В момента се изготвя нов обков за изобразилата се икона и в близко време вярващите от епархията ще могат да видят чудесното изображение на свети Йоан Шанхайски и да се помолят пред него.

 

 1-8 Всемирното Православие - ИКОНА НА СВ. ЙОАН ШАНХАЙСКИ СЕ ИЗОБРАЗИ ВЪРХУ СТЪКЛО В МАНАСТИРА „СВ. САВА ОСВЕЩЕНИ“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3-6 Всемирното Православие - ИКОНА НА СВ. ЙОАН ШАНХАЙСКИ СЕ ИЗОБРАЗИ ВЪРХУ СТЪКЛО В МАНАСТИРА „СВ. САВА ОСВЕЩЕНИ“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4-9 Всемирното Православие - ИКОНА НА СВ. ЙОАН ШАНХАЙСКИ СЕ ИЗОБРАЗИ ВЪРХУ СТЪКЛО В МАНАСТИРА „СВ. САВА ОСВЕЩЕНИ“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5-5 Всемирното Православие - ИКОНА НА СВ. ЙОАН ШАНХАЙСКИ СЕ ИЗОБРАЗИ ВЪРХУ СТЪКЛО В МАНАСТИРА „СВ. САВА ОСВЕЩЕНИ“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6-5 Всемирното Православие - ИКОНА НА СВ. ЙОАН ШАНХАЙСКИ СЕ ИЗОБРАЗИ ВЪРХУ СТЪКЛО В МАНАСТИРА „СВ. САВА ОСВЕЩЕНИ“