YCs478_5b0d4896321881_81584905-tmb-750x428xfill Всемирното Православие - АМЕРИКАНСКИ УЧЕНИ ОПРОВЕРГАХА ПОПУЛЯРНАТА ТЕОРИЯ ЗА ЕВОЛЮЦИЯТАСпоред теорията на Дарвин с течение на времето големите популации стават генетично по-разнообразни

Изследователите доказали, че генетичната възраст на всички същества, живеещи на планетата, е почти еднаква.

Ученият Майкъл Щокъл от Рокфелеровия университет (САЩ) съвместно с изследователя Дейвид Талер от Базелския университет (Швейцария) дошли до извода, че анализът на баркодовете на ДНК противоречи на нашата представа за еволюцията и публикували резултатите от изследването си в сайта Phys.org.

Баркодирането на ДНК е метод за идентификация на организма и неговата принадлежност към определен вид. Като баркодове се използват участъци от митохондриалната ДНК.

Учените обясняват: в учебника по биология пише, че обширните популации – например мравки, плъхове, хора – с течение на времето стават все по-разнообразни. Изследванията обаче показали, че това не е така.

Майкъл Щокъл обяснява, че при 7.6 милиарда хора, 500 милиона врабчета или 100 000 дъждосвирци генетичното разнообразие е „практически еднакво“.

Според изследването девет от десет вида, населяващи Земята, са се появили на нея от 100 000 до 200 000 години по-рано.

Учените предположили, че доколкото, от генетична гледна точка, 90% от живите организми на планетата имат почти една и съща възраст, преди 200 000 години се е случила катастрофа от планетарен мащаб.

При анализ на ДНК-баркодовете на 100 000 вида изследователите открили маркер, свидетелстващ за това, че почти всички животни са се появили примерно по същото време, в което са се появили и хората.