VAWwe9_5b66a5b2cb4136_05836137-tmb-750x428xfill Всемирното Православие - РУСКИЯТ ПАТРИАРХ КИРИЛ ЩЕ СЕ СРЕЩНЕ С ВСЕЛЕНСКИЯ ПАТРИАРХ ВАРТОЛОМЕЙ ПРЕЗ АВГУСТ (ОБНОВЕНО)Патриарх Вартоломей и патриарх Кирил

По данни на средствата за масова информация в края на август Руският патриарх Кирил ще обсъди украинския въпрос с Цариградския патриарх Вартоломей в истанбулския квартал Фенер, съобщава Православие.Ru, позовавайки се на гръцката информационна агенция vima.orthodoxias.gr.

Главна тема на обсъжданията между двамата Предстоятели ще бъде въпросът за автокефалията на Украинската православна църква.

По-рано представителят от делегацията на Цариградския патриарх Вартоломей – Галският митрополит Емануил, в словото си на тържествата послучай 1030-годишнината от покръстването на Киевска Рус заяви, че крайната цел на започналите във Фенер процедури е "предоставяне на автокефалия на Украинската православна църква".

В средата на април Пьотр Порошенко се обърна към Цариградския патриарх Вартоломей с молба да предостави Томос за автокефалия на Църквата в Украйна и обяви създаването на Единна поместна църква. Върховната Рада подкрепи обръщението на президента. В т.нар. Киевска патриаршия вече заявиха, че виждат като глава на ЕПЦ своя лидер Филарет, предаден на анатема от каноничната Украинска Църква.

 P.S. Междувременно Цариградската Патриаршия потвърди новината за срещата между Руския патриарх Кирил и Цариградския патриарх Вартоломей в края на август.