05643_20120913_170237 Всемирното Православие - ПРАВОСЛАВНИЯТ СВЯТ В НАВЕЧЕРИЕТО НА СЕРИОЗНИ ИЗПИТАНИЯ, СВЪРЗАНИ С ИЗОСТРЯНЕТО НА ЦЪРКОВНИЯ ВЪПРОС В УКРАЙНАНа 7 септември 2018 г. секретариатът на  Светия  Синод на Вселенската Патриаршия издаде документ за това, че в качеството им на „екзарси“ на Патриаршията в Киев се назначават Памфилийският архиепископ Даниил (САЩ) и Едмънтонският епископ Иларион (Канада), които ще се заемат с подготовката за предоставяне на така наречената „автокефалия“ на неканоничните  УПЦ–КП  и УАПЦ (Украинска автокефална православна църква).


На 25 юни 1992 г. в Киев е обявено създаването на Украинска православна църква – Киевска Патриаршия (УПЦ КП), в която влизат йерарси, поддържащи Филарет. Към формированието се присъединява за кратко и Украинската автокефална православна църква (УАПЦ). 

Лидер на УПЦ КП от 1995 г. е  Филарет (Денисенко). На 21 февруари 1997 г. Архиерейският събор на Руската православна църква отлъчва Филарет от Църквата и го предава на анатема (вж. РИА Новости Украйна).


През последната една година беше направен опит за създаване на Единна
украинска църква, в която по думите на Филарет (Денисенко) трябваше да влязат само неканонични образoвания,  очакващи Томос (постановление за автокефалия, респ. църковна самостоятелност ) от Вселенския патриарх Вартоломей (виж тук).


В същото време,  т.нар.  Единна
украинска църква е подкрепяна изцяло от Украинската гръко-католическа църква (структура на Католическата църква в Украйна).

„Ние гръко-католиците (униатите – б.р.) положително оценяваме всички усилия за възможно признаване на Единната православна църква в Украйна от страна на Вселенската Патриаршия”, заявява на 17 април  2018 г. Святослав Шевчук, глава на  УГКЦ (Украинска гръко-католическа църква). 


На 28 юли в обръщението си по случай 1030-годишнината от покръстването на Русия  Шевчук нарича представителите на Вселенската Патриаршия „достойни братя, представители на нашата Църква-майка, на патриарх Вартоломей“.


Едновременно с това главата на униатската църква в Украйна (УГКЦ) отбеляза, че създаването на
Единна православна църква (ЕПЦ) е само първата крачка за постигане на единство на църквите на Владимировото кръщение в „Една поместна Киевска църква“: „Следващата стъпка е икуменическият диалог между УГКЦ и обединеното украинско православие в посока възстановяване на първоначалното единство на тази църква“ –  декларира Шевчук.

 

Решението на Вселенската патриаршия предизвика остра негативна реакция в Руската православна църква и в Украинската православна църква. Според някой наблюдатели, това действие може да стане причина за църковен разкол с размерите на Великата схизма от 1054 г.  Според  Волоколамския митрополит Иларион, председател на Отдела за Външно-църковни връзки на РПЦ, „средствата на църковната дипломация днес са изчерпани“, „Вселенската Патриаршия постъпи (…) подло и вероломно“.


На 8 септември Светият Синод на Руската православна църква излезе със специално заявление, в което се казва:

Светият Синод на Руската православна църква изразява решителен протест и дълбоко възмущение във връзка с публикуваното на 7 септември 2018 г. комюнике на секретариата на Светия Синод на Вселенската Патриаршия, в което се съобщава за назначението на двама йерарси на тази Църква — Памфилийският архиепископ Даниил (САЩ) и Едмънтонският епископ Иларион (Канада) — за „екзарси" на Вселенската Патриаршия в Киев.

Това решение е прието без съгласуване с Московския и на цяла Русия патриарх Кирил и Киевския и на цяла Украйна митрополит Онуфрий и се явява грубо потъпкване на църковните канони, забраняващи на епископ от една Поместна Църква да се намесва във вътрешния живот и делата на друга Поместна Църква (2-ро правило на II Вселенски събор; 20-то правило на Трулския събор; 13-то правило на Антиохийския събор; 3-то, 11-то и 12-то правило на Сардикийския събор). То напълно противоречи на оставащата неизменна до този ден позиция на Вселенската Патриаршия и лично на патриарх Вартоломей, който нееднократно е заявявал, че признава Блажения митрополит Онуфрий за единствен каноничен Предстоятел  на Православната Църква в Украйна.
Решението на Вселенската Патриаршия: да се приеме за разглеждане въпросът за предоставяне на автокефалия на „православните вярващи в Украйна“, е взето въпреки волята на епископата на Украинската православна църква, който се изказа единодушно за запазване на съществуващия статут.

Като оправдание на своето вмешателство в делата на друга Поместна Църква Вселенският патриарх привежда лъжливи тъкувания на исторически факти и се позовава на твърдението за някакви изключителни властови пълномощия, каквито той в действителност не притежава и никога не е притежавал.

Тези действия водят до задънена улица отношенията между Руската и Вселенската Църква и създават реална заплаха за единството на цялото всемирно Православие.

Светият Синод на Руската православна църква заявява, че цялата отговорност за тези антиканонични действия пада лично върху патриарх Вартоломей и върху онези лица във Вселенската Църква, които ги подкрепят .
В най-скоро време ще последват ответни действия на Московската Патриаршия” (виж тук)

 

Междувременно Йерусалимският патриарх излезе с обръщение в защита на каноничната Украинска православна църква.


Гневно писмо адресира и Предстоятелят на Сръбската Православна Църква патриарх Ириней.


Своето негодувание от ставащото в Украйна изразиха Синодите на Руската
задгранична православна църква и на Белоруската православна църква.

 

Oще по темата тук и в нашата рубрика тук.