kXm2oE_5badbf371fe788_41220130-tmb-750x428xfill Всемирното Православие - АЛЕКСАНДРИЙСКИЯТ ПАТРИАРХ ТЕОДОР II: „ОСТАНЕТЕ ВЕРНИ НА ПРАВОСЛАВНАТА ВЯРА, ОСТАНЕТЕ В КАНОНИЧНАТА ЦЪРКВА“Александрийският и на цяла Африка патриарх Теодор II призова вярващите от Украинската православна църква (УПЦ) да останат верни християни в каноничната Православна Църква.

На 27 септември 2018 г. в Одеския Спасо-Преображенски катедрален събор Предстоятелят на Александрийската православна църква се обърна към вярващите от Украинската православна църква с първосветителско слово, в което подчерта, че глава на каноничната Църква в Украйна е Блаженият митрополит Онуфрий, съобщава Информационно-просветният отдел на УПЦ.

След отслужване на молебен за единството на Христовата Църква, прекратяване на разколите и за мир в Украйна, патриарх Теодор II призова вярващите „да останат верни на православната вяра, да останат в каноничната Църква“.

„Св. свещеномъченик Петър, епископ Александрийски, видял разкъсания хитон на Христос - напомни Александрийският патриарх. – Този хитон е вече толкова години окървавен, ето защо този хитон трябва да го държим вътре в нашите сърца. В историята на Църквата е имало много сложни времена, но ние вярваме, че в тези сложни дни в Украйна съществува канонична Църква“.

Владика Теодор II отбеляза, че глава на каноничната Православна Църква в Украйна е Блаженият митрополит Онуфрий – благословен от Бога човек и истински монах“, и разказа, че преди седмица се е срещнал с Председателя на Полската православна църква: „С Блажения митрополит Сава подписахме документ, че сме заедно на страната на каноничната Православна Църква в Украйна“.

Патриархът още веднъж подчерта, че е пристигнал в Украйна, за да призове вярващите от УПЦ да останат верни християни на Православната Църква: „Ние ще бъдем заедно с тези, които искат православно единство, моята любов ще бъде винаги с вас“.

В заключение Владиката изрази благодарност към всички присъстващи, пожела им здраве, щастие и трикратно възгласи: „Христос воскресе!.

 

Както съобщи СПЖ, Александрийският и на цяла Африка патриарх Теодор II пристигна на 27 септември на приятелско посещение в Одеса. На 28 септември, петък, в 9.00 ч. патриарх Теодор II възглави Божествената литургия в гръцката катедрала „Света Троица“, където много години е служил в качеството си на представител на Александрийския патриаршески престол.

 

 Oще по темата тук и в нашата рубрика тук