SHpbxm_5bc048f6c03940_26888919-tmb-750x428xfill Всемирното Православие - ФЕНЕР ОБЯВИ ЗА ЛЕГИТИМНИ УАПЦ И УПЦ - КП  Синодът на Вселенската Патриаршия постанови, че главите на Киевска патриаршия и УАПЦ (Украинска автокефална православна църква) „са канонично възстановени в тяхното йерархическо или свещеническо звание“.

Според резултатите от заседанието на Синода на Вселенската Патриаршия в Истанбул, беше взето решение да се възстановят канонически главите на Киевска патриаршия и УАПЦ. За това става дума в официалното комюнике, публикувано на сайта на Църквата във Фенер.

Съгласно решението, Синодът е постановил „да се приеме и разгледа молбата за обжалване на Филарет Денисенко, Макарий Малетич и техните последователи, оказали се в разкол не по догматични причини, в съответствие с каноничните прерогативи на Вселенския патриарх, за да получат петиция от страна на йерарсите и останалото духовенство от всички автокефални Църкви“.

„По такъв начин, гореспоменатите са канонично възстановени в тяхното йерархическо или свещеническо звание, и техните последователи са възстановени за общение с Църквата“ – се казва в заявлението.

Както съобщи Съюзът на православните журналисти в Украйна (СПЖ), Синодът на Вселенската Църква, според резултатите от обсъждането, е потвърдил вече приетото решение за това, че Вселенската Патриаршия пристъпва към предоставяне на автокефалия на Украинската Църква.

От 9 до 11 октомври в Истанбул се проведе заседание на Синода на Вселенската Патриаршия, на което, както се очакваше, щеше да бъде провъзгласен Томос за автокефалията на Украинската Църква.

На снимката: Вселенският патриарх Вартоломей

 

+   +  +

 

Председателят на Отдела за външно-църковни връзки към Московска Патриаршия, Волоколамският митрополит Иларион нарече приетото в четвъртък решение от Синода на Вселенската Патриаршия по украинския въпрос „беззаконно деяние“. То нарушава междуправославното единство и погазва църковните канони, документално оформя „нахлуването на Вселенската Патриаршия в каноничните граници на Руската Църква“, а отговор на това решение ще бъде даден на близкото заседание на Св. Синод на Руската православна църква на 15 октомври - се казва в коментара на митрополит Иларион, получен в редакцията на православния електронен портал за Христос и християнството „Иисус“.

 

Повече за Църковния въпрос в Украйна – тук.

 Становища за Църковния въпрос в Украйна тук

image-20181012074112-3 Всемирното Православие - ФЕНЕР ОБЯВИ ЗА ЛЕГИТИМНИ УАПЦ И УПЦ - КП

 

 

 

  Заявлението на Вселенска Патриаршия