zY3qK1_5bc466ee52b394_28154745-tmb-750x428xfill Всемирното Православие - АНТИОХИЙСКИЯТ ПАТРИАРХ ЙОАН: „ТРЯБВА ДА СЕ СТРЕМИМ НЕ КЪМ АВТОКЕФАЛИЯ, А КЪМ ЕДИНСТВО НА ПРАВОСЛАВИЕТО“Антиохийският Патриарх Йоан обсъди със Сръбския патриарх Ириней ситуацията около решенията на Синода на Вселенската патриаршия.

На 14 октомври патриархът на Антиохия и целия Изток Йоан Х посети Сръбската православна църква и огласи своето отношение по въпроса за предоставяне на автокефалия на нови църкви, съобщава официалният сайт на Сръбската православна църква.  

Предстоятелят на Антиохийската Църква напомни, че нарушаването на единството е в противовес с Божията воля. „Единството на православния християнски свят е залогът, който Христос е предал в нашите ръце, а съгласието на поместните православни църкви е това, което пази на първо място неговото единство и сплотеност” – каза патриархът.

Той подчерта, че Православната църква трябва да решава своите проблеми на общ Събор, където би трябвало да се съберат предстоятелите на всички поместни църкви.

Патриарх Йоан призова вярващите да се молят Господ „да отклони от Своята Църква всички вълни на политическите капани, да я предпази от исторически трусове, както и от разрушителния дух на индивидуализма”.

Св. Синод на Антиохийската патриаршия заяви, че не подкрепя създаването на паралелни църковни структури в границите на съществуващите православни църкви, и призова към свикване на извънредна Асамблея на Православните църкви по въпроса за предоставяне на автокефалия.