%D0%A0%D0%9F%D0%A6%20%D1%81%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%B4 Всемирното Православие - РАЗКОЛ В ПРАВОСЛАВНИЯ СВЯТ: РУСКАТА ЦЪРКВА СКЪСА С ВСЕЛЕНСКАТА ПАТРИАРШИЯРазколът в православния свят вече е факт - Руската православна църква реши да прекрати отношенията си с Вселенската патриаршия. На заседание в Минск на 15 октомври Светият синод  на РПЦ взе решение да прекрати евхаристийното си общение с Вселенската патриаршия. Причината е отмяната на прогласеното през 1686 г. върховенство на Московската патриаршия над Киевската митрополия и началото на подготовка за признаване на независима Украинска православна църква.

 

Историческото решение, което може да се нареди сред няколкото големи разцепления в християнски свят, бе взето в Минск. Това първо по рода си изнесено заседание на Светия синод на РПЦ се проведе броени дни след срещата в Могильов на президентите Владимир Путин и Александър Лукашенко на 12 октомври.

 

 Действията на Вселенската патриаршия са определени като посегателство срещу каноничната територия на Руската православна църква". Членовете на Светия синод признаха за невъзможно по-нататъшното пребиваване в евхаристично общение с Константинополския патриарх, се казва в съобщението.

 

Приемането за общение с разколници и с анатемосани в друга Поместна църква лица с всичките ръкоположени от тях епископи" и клирици" е посегателство върху чужда канонична територия, опит за отричане от собствените исторически решения и ангажименти - всичко това отвежда Константинополската патриаршия отвъд пределите на каноничното поле и, за наша огромна скръб, прави невъзможно за нас продължаването на евхаристичното общение с неговите йерарси, духовенство и миряни."

 

 От днес до отказа на Константинополския патриарх от приетите от него антиканонични решения за всички свещенослужители на Руската православна църква е невъзможно да се служи съвместно с клириците на Константинополската църква, а за миряните - да участват в тайнствата, извършвани в нейните храмове", посочва документът.