g67WZ5_5bce9f50b35423_53981596-tmb-750x428xfill Всемирното Православие - ПРИБРА СЕ ПРИ ГОСПОДА ИГУМЕНЪТ НА СВЕТОГОРСКИЯ МАНАСТИР ДОХИАР СТАРЕЦЪТ ГРИГОРИЙ (ЗУМИС)Игуменът на манастира Дохиар на Света Гора – Атон, архимандрит Григорий (Зумис) се престави пред Господа на 22 октомври в 23:25 ч.

Старецът Григорий почина на 76-годишна възраст след тежка неизлечима болест. Погребението ще се състои на 23 октомври, съобщава Русский Афон“.

Архимандрит Григорий е роден на гръцкия остров Парос и е близък роднина на Йосиф Исихаст – знаменитият атонски Старец.

65 години от живота си прекарва в манастир, започвайки своя монашески път под ръководството на двама известни подвижници на благочестието – Старците Филотей (Зервакос) и Амфилохий (Макрис) Патмоски. Приема монашеско пострижение на 1 януари 1967 от Стареца Амфилохий и се подвизава под негово ръководство в скита. След смъртта на Стареца през 1970 г. се наложило Григорий и неколцина други монаси да заминат в манастир, разположен в централната част на Гърция, а след това – в Карпениси, в манастира на Пруската икона на Божията Майка.

След известно време го канят, заедно с някои от братята, в манастира Дохиар на Атон. Всъщност веднага след пристигането си отец Григорий е избран за игумен. Манастирът, който по това време вече бил започнал да се руши, се възражда под негово ръководство, събира се братство.

Отзивите за Стареца Григорий били, че е строг, но доброжелателен. Сериозните му здравословни проблеми не му пречат почти всеки ден да се изкачва на планината, където контролира работата по възстановяване на древните разрушени храмове. Бидейки архимандрит с авторитет, обличал вехта одежда, имал голяма простота в общуването и се представял за йеромонах, казвайки, че това повече му харесва. За себе си Старецът просел молитви като „за разбойника Григорий“.

Притежавайки голяма житейска мъдрост, написва книгата „Хората от Църквата, които познавах“.

 

Бог да прости и упокои Старецът Григорий в лоното Авраамово!

 

На снимката: Игуменът на манастира Дохиар на Света Гора – Атон, архимандрит Григорий (Зумис)

 Още за жизнения път на Стареца Григорий може да прочетете тук.